vineri, 10 aprilie 2015

Cafeina ne fura energia

Multi isi incep ziua cu o ceasca de cafea. Unii o fac pentru aroma, altii cred ca astfel vor avea energie toata ziua. In cartea sa "Caffeine Blues", Stephen Cherniske, un celebru nutritionist si chimist din SUA, darama mitul potrivit caruia cafeina ne ofera energie. Potrivit acestuia, efectul acesteia este exact invers: ne fura energia!

Surse de cafeina
Cafeina se gaseste in urmatoarele cantitati, raportate la o cana obisnuita:
- 120 mg in cafea;
- 70 mg in ceai negru;
- 35 mg in ceai verde;
- 45 mg in Coca-Cola sau Pepsi;
- 54 mg in Mountain Dew;
- 5 mg in bauturile decafeinizate;
- 6 mg in 28 de g ciocolata.

Dr. William Dement, in cartea sa, "Promisiunea somnului" face o afirmatie socanta: daca cafeina ar urma sa fie introdusa azi in lume, pentru prima oara, probabil ca ar fi interzisa.

Cum face rau cafeina organismului

Potrivit adversarilor cafeinei, cafeina pune organismul intr-o stare de stres. O doza de 250 de mg de cafeina (echivalentul a 2 cesti de cafea) creste nivelul de adrenalina cu peste 200%. Cafeina face ca organismul sa ajunga intr-o stare in care nu ajunge in mod normal decat ocazional (ca, de exemplu, atunci cand un om este urmarit de un leu).

"Energia" pe care credem ca o obtinem din cafeina se datoreaza adrenalinei si ficatului (care munceste mult la eliminarea ei), iar pretul platit pentru acest lucru este foarte mare. Stresul este un factor major pentru afectiuni ca anxietatea, insomnia, depresia, ulcerul, artritele reumatoide, durerile de cap, hipoglicemia, astmul, herpesul, hipertensiunea, bolile cardiace.

Consumul de cafeina duce la deficienta dehidroepiandrosteronului, hormonul vitalitatii noastre. Nivelurile mai scazute ale acestui hormon duc la imbatranire.

Efectele adverse ale cafeinei
- cafeina, pe termen lung, contribuie la cresterea depresiei, la oboseala si la dureri de cap. S-a constatat ca 90% din cei care sufereau de depresie si consumau cafea, dupa 2 luni dupa ce s-au lasat de cafea, au scapat de depresie;
- cafeina creste pierderile de calciu si, astfel, riscul aparitiei osteoporozei;
- cafeina impiedica somnul;
- studentii din intreaga lume folosesc cafeina (cafea, Cola), nu doar pentru a sta mai mult timp treji, ci si pentru a-si imbunatati performantele la examene. Dar, o serie de cercetari arata ca o ceasca de cafea sau 2 pahare de cola pot diminua semnificativ capacitatea de memorare si analiza;
- s-a mai constatat ca cei care consuma moderat cafea si au un nivel inalt de colesterol au un risc de 7 ori mai mare in a face atac de cord, in timp ce bautorii inraiti au un risc crescut de 17 ori mai mult decat cei care nu consuma bauturi cu cafeina!
- o singura ceasca de cafea poate duce la scaderea absorbtiei fierului din alimente cu 75% (se stie ca fierul in organism detine un rol esential).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu