luni, 9 iunie 2014

Intepaturile de albine sunt benefice?

Veninul de la albine este un produs glandular depozitat într-o vezică specială a albinelor care este eliminată împreună cu acul atunci când albinele se simt în pericol şi înţeapă.

Cine poate trece peste durerea provocată de o astfel de înţepătură obţine un mare câştig pentru sănătate. Singura condiţie este ca persoana înţepată să nu fie alergică, în astfel de cazuri putând apărea şocul anafilactic, în urma căruia dacă nu se intervine în timp util cu antihistaminice poate apărea decesul. Dar astfel de cazuri sunt rare şi, pentru a fi prevenite, este indicat ca toată lumea, în special copiii, să-şi facă la o policlinică o testare a reacţiei alergice a organismului cu 1/10 parte dintr-o doză normală de venin de albine injectabil. Dacă după 10-12 ore nu apare nici un simptom perturbator, înseamnă că persoana respectivă nu este alergică la veninul de albine.
Acţiunea terapeutică a veninului de albine are efecte vasodilatatoare, anticoagulante, bactericide, stimulatoare ale forţelor de apărare ale organismului şi ale secreţiilor cortizonice, antiaritmice şi cardiostimulante, imunologice şi protectoare împotriva iradierii radioactive.
Tratamentul cu venin de albine este indicat în boli reumatismale, afecţiuni cardiovasculare (insuficienţă circulatorie cerebrală şi a extremităţilor membrelor, arterită, hipertensiune arterială, aritmii cardiace, ulcer varicos uscat, tromboză, flebite nesupurante), afecţiuni neurologice, precum şi unele forme de cancer. Veninul de albine este contraindicat persoanelor cu boli infecţioase acute, hepatite, tuberculoză, boli venerice, diabet zaharat, graviditate şi hipersensibilitate alergică specifică.
Cura cu venin
Spre deosebire de tratamentul injectabil, în terapia naturistă veninul de albine se administrează prin metoda înţepăturilor directe: se introduce albina într-un pahar, care se aplică pe zona afectată ca o ventuză. Se aşteaptă până când albina va înţepa. Cura cu venin de albine începe cu o înţepătură pe zi, crescând apoi numărul acestora, dar este recomandat să nu se depăşească doza de trei înţepături pe zi şi zece înţepături pe cură.
Prin urmare, o cură cu venin de albine începe cu câte o înţepătură în primele două zile, două înţepături în a treia zi, trei înţepături în a patra, două în a cincea şi o înţepătură în ziua a şasea. După o pauză de cinci-şase zile, cura se poate relua.
E bine de ştiut că doza de venin de albine este mortală pentru om de la 500 de înţepături simultane în sus. Cu fiecare înţepătură se introduce în organism o cantitate de 0,1-0,2 mg de venin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu