sâmbătă, 7 iunie 2014

Efectele benefice ale caiselor asupra sanatatii

Efectele benefice ale caiselor asupra sanatatii se datoreaza aportului ridicat de vitamine (A, B1, B2 si C), de saruri minerale (potasiu – 250 mg la 100 g fruct, calciu, fier, fosfor) si microelemente (brom, cobalt, magneziu).

Specialistii au constatat ca anemiile aparute in urma unei hemoragii pot fi combatute eficient cu ajutorul unei cure de caise. Totodata, uleiul de samburi de caise este recomandat celor care sufera de acufene (zgomot in urechi). In ceea ce priveste necesarul zilnic de vitamine al unui adult tanar, 100 de grame de caise asigura 45% din necesarul de vitamina A si 8% din cel de vitamina C. Gratie fosforului, aceste fructe sunt de mare ajutor persoanelor care se plang de pierderi de memorie.
Fiind o sursa remarcabila de provitamina A (caroten), caisa intervine, in special in cazul copiilor, in procesul de crestere, ajuta la regenerarea celulelor si la vindecarea unor afectiuni dermatologice (in special a acneei), protejeaza pielea de efectele negative ale razelor solare, imbunatateste vederea (mai ales pe cea nocturna), intareste sistemul imunitar.
Acest fruct este foarte usor digerabil, dar nu pentru toti. Daca ai un stomac sensibil, este mai bine sa-i cureti coaja inainte de-al manca. Asimilarea sa este favorizata de consistenta moale si de gustul usor acidulat, care stimuleaza secretia sucurilor gastrice. Gratie continutului ridicat de fibre, caisa este utila functiei intestinale: pectinele au virtuti de reglare a tranzitului, fiind bine tolerate si de catre intestinele sensibile, iar sorbitolul ii confera proprietati laxative. Caisele sunt dintre primele fructe ce pot fi mancate de bebelusi.

Mineralele si vitaminele pe care le contin caisele contribuie la refacerea organismului, ajuta la eliminarea toxinelor si hranesc muschii si creierul.

Printre mineralele pe care le gasim in pulpa fructului se numara si fierul, bine-cunoscut datorita virtutilor sale anti-anemice. In plus, acest metal joaca un rol important in transportarea oxigenului catre organe si este un excelent regenerator al tesuturilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu