Specialiştii în sănătate orală au stabilit
cinci grupe mari de alimente care ar trebui evitate pentru menţinerea
unui zâmbet strălucitor
Unul dintre secretele unui zâmbet sănătos
constă în adoptarea unei diete alimentare corecte, care ne ajută să ne
păstrăm zâmbetul strălucitor şi gingiile sănătoase. Potrivit
specialiştilor, un regim alimentar echilibrat, bogat în substanţe
nutritive precum vitamina C, vitamina D şi calciul, este esenţial pentru
sănătatea dinţilor. Astfel, au fost identificate cinci grupuri
principale de alimente ce trebuie evitate pentru a avea o dantură
sănătoasă şi strălucitoare. În primul rând, băuturile dulci. Atunci când
bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi, care
demineralizează smalţul dentar şi permit formarea cariilor. Toate
băuturile răcoritoare, inclusiv sucurile proaspete din fructe, constau
aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate
(carbogazoase), concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult.
Mai apoi, fie că vorbim despre bomboane sau prăjituri, dulciurile au, în
mod obişnuit, o mare concentraţie de zahăr rafinat, ceea ce duce la
creşterea considerabilă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, şi în
special cele gumate, precum jeleurile şi rahatul, sunt cele mai
periculoase. Alimentele bogate în amidon sunt a treia grupă dăinătoare,
dat fiind că amidonul este un component al alimentelor care ridică
foarte mult concentraţia de acid din cavitatea orală. Se găseşte din
belşug în pâine, produsele de patiserie, pastele făinoase, orez şi
cartofi. Cu cât amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atât
va provoca un nivel mai mare de acizi în gură. De asemenea, amidonul
negătit din legume nu pune în pericol smalţul dentar. Cerealele pentru
micul dejun sunt de asemenea nocive, datorită amestecului de zahăr şi
amidon din compoziţie. La fel ca şi în cazul produselor de patiserie,
acestea sunt lipicioase şi aderă de dinţi, funcţionând ca un magnet
pentru placa bacteriană. Ultimele pe listă sunt cafeaua, ceaiul şi vinul
roşu. Dacă sunt îndulcite, aceste băuturi ridică nivelul de acizi din
gură, slăbind smalţul dentar. Sorbirea lor lentă le face şi mai
periculoase, deoarece determină valori ridicate ale acizilor pentru o
lungă perioadă de timp. Nu în ultimul rând, aceste băuturi pătează
dinţii.Un regim alimentar echilibrat şi bogat în substanţe nutritive precum vitamina C, vitamina D şi calciul este esenţial pentru sănătatea dinţilor
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu