Fructe specifice toamnei, folosite mai ales la prepararea compotului sau
a dulceţurilor, sunt utilizate şi în medicina naturistă datorită
proprietăţilor lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice,
astringente, emoliente, digestive, expectorante, diuretice şi tonice.
Cu o aromă inconfundabilă,
gutuile au un conţinut
foarte bogat de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP,
provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Ele
mai conţin şi apă, zaharuri, tanin, pectine, protide şi acizi organici.
În medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor
antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente,
digestive, expectorante, diuretice şi tonice.
Împotriva infecţiilor respiratorii
Consumate în stare proaspătă, gutuile ameliorează infecţiile
respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, gutuile se folosesc în
stări de greaţă sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de
gutui, zdrobiţi şi fierţi este un remediu excelent împotriva răguşelii
sau bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau
faringita. În sezonul rece gutuile sunt recomandate pentru întărirea
sistemului imunitar.
Împotriva hipertensiunii arteriale
Persoanelor care suferă de hipertensiune li se recomandă maceratul
din frunze de gutui. Se pun la macerat 100 de grame de frunze proaspete
de gutuie în 20 de ml de alcool alimentar şi se iau de două ori pe zi
câte 20-30 de picături. Celor care au afecţiuni ale sistemului
cardiovascular le este indicat să consume gutui crude, ca efect
diuretic.
Împotriva depresiei
Gutuile sunt indicate şi în caz de depresie, deoarece substanţele
eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive. În
aceste cazuri se recomandă ca după fiecare masă să se consume câte o
jumătate de gutuie opărită în miere fierbinte.
Împotriva bolilor de ficat
Gutuile sunt un leac excelent în cazul afecţiunilor sistemului
gastro-intestinal şi ale ficatului. În cazurile de hepatită cronică se
pot face cure de gutui în perioada toamnei. Acestea pot fi consumate
coapte, sub formă de suc proaspăt sau de compot. Recent s-a descoperit
faptul că în coaja gutuilor există anumite substanţe antivirale care
inhibă dezvoltarea microorganismelor care declanşează hepatitele de tip
A, B şi C.
În curele de slăbire
Gutuile asigură succesul şi în curele de slăbire, deoarece au puţine
calorii. Sunt însă foarte bogate în fibre alimentare, care împiedică
asimilarea grăsimilor. Nutriţioniştii le recomandă persoanelor care
doresc să slăbească să mănânce două sau trei gutui zilnic. Cu
proprietăţile diuretice şi depurative, gutuile stimulează eliminarea
toxinelor şi a kilogramelor în plus.
Împotriva afecţiunilor pancreasului
Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei. În
aceste cazuri se bea de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de suc
de gutui, diluat cu jumatate de pahar de suc de mere, în cure de minimum
trei săptămâni. Sucul de gutui are efecte benefice asupra activităţii
pancreasului, fiind o alternativă excelentă a medicaţiei clasice.
Împotriva cancerului
Consumul de gutui proaspete, precum şi al nectarului are efecte
miraculoase în tratarea acestei boli. Studiile ştiinţifice au demonstrat
faptul că anumite substanţe din gutui ajută la distrugerea celulelor
maligne, fără a le afecta pe cele normale.
Împotriva colitei
Persoanelor care suferă de enterită sau enterocolită li se recomandă
să bea zilnic un litru de decoct de gutui. Pentru combaterea colitei de
fermentaţie se amestecă o jumătate de kilogram de gutui cu miere şi se
consumă pe parcursul unei zile.
Seminţele de gutui
Seminţele de gutui opărite sunt un bun pansament gastric. Atenţie,
însă! Consumate în cantităţi mari, seminţele de gutui sunt otrăvitoare,
pot provoca insuficienţă respiratorie şi chiar decesul. În cantităţi
mici, substanţele din seminţele de gutui stimulează respiraţia,
îmbunătăţesc digestia şi, conform unor studii recente, sunt eficiente în
tratarea cancerului, deoarec conţin vitamina B17, antitumorală.
Maceratul de gutui, antianemic
Maceratul de gutui cu scoruşe este eficient în cazurile de anemie: se
pune într-un borcan un pumn de coji şi cotoare de gutuie, apoi un pumn
de scoruşe de munte tocate mărunt şi apă cât să le acopere. Se lasă la
macerat într-un vas bine acoperit la temperatura camerei timp de 12 ore,
apoi se strecoară, se toarnă în sticle de culoare închisă şi se aşează
la rece. Se consumă zilnic, în loc de apă.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu