duminică, 26 ianuarie 2014

Alimente care iti mentin inima sanatoasa

De-a lungul anilor, parerile despre alimentatia benefica inimii s-au tot schimbat. Pana de curand, specialistii erau de acord ca este de ajuns doar sa tai din dieta grasimile saturate pentru a scadea nivelul colesterolului rau. De fapt, exista o multime de alte obiceiuri alimentare sanatoase care te pot proteja.

Alimente hipotensive

Hipertensiunea arteriala este factorul de risc cel mai comun în cazul bolilor de inima. Pentru a mentine valorile acesteia între limite normale, consuma urmatoarele alimente cu regularitate:

• „Verzituri aromate” – patrunjelul, mararul, leusteanul, rozmarinul, salvia sau menta fac minuni pentru sanatate. Sunt substituenti naturali ai sarii, despre care stim cat mult rau face hipertensivilor. 

• Iaurt slab în grasimi – un iaurt cu 0% grasimi este foarte bun la micul dejun, fiind mai bogat în calciu si potasiu decat laptele degresat.

Alimente anticolesterol

Colesterolul „rau” se acumuleaza pe peretii arterelor si se transforma în placardele care blocheaza circulatia sanguina. Pentru a te feri de astfel de neplaceri, trebuie sa mentii nivelul colesterolului rau sub valori maxime si sa cresti nivelul celui „bun”.

• Usturoi – are efect anticolesterol.

• Ulei de masline extravirgin – bogat în grasimi monosaturate, acest ulei poate scadea colesterolul în cazul în care-l folosesti regulat la salate. 

• Migdale – cand un adult consuma migdale în fiecare zi, nivelul de colesterol rau din sange poate scadea cu 13-15 procente.

Alimente antigreutate

Cateva kilograme în plus sunt îndeajuns pentru a îngreuna activitatea inimii si a deveni candidata perfecta pentru o boala cardiaca. Pentru a te pune la adapost de astfel de probleme, ai grija sa consumi:

• Broccoli – este o leguma recomandata mai ales pentru cura de detoxifiere, dar si pentru slabit. 3-4 linguri cu broccoli gatit are tot atatea calorii cat o singura muscatura de lasagna!

• Portocale – contin pectina care nu numai ca da o senzatie de satietate si tine foamea la distanta, dar contribuie si la scaderea colesterolului

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu