marți, 8 octombrie 2013

Usturoiul un antibiotic natural

Folosit în principal pentru a da gust şi aromă mancărurilor, banalul căţel de usturoi ascunde multe proprietăţi benefice pentru organism. Nu degeaba a ajuns să fie considerat de-a lungul anilor drept cel mai eficient dintre antibioticele naturale. El poate vindeca o varietate de probleme de sănătate, începand de la infecţiile bacteriene, virale, fungice (inclusiv Candida) şi parazitare şi pană la dureri articulare şi colesterol mărit. Mai mult, studiile au demonstrat că usturoiul este un antibiotic cu spectru larg mult mai potent decat produsele farmaceutice de largă comercializare.
Marele avantaj al usturoiului în tratarea infecţiilor este acela că poate fi folosit oricat de des şi de mult dorim. Nu la fel stau lucrurile şi în cazul antibioticelor farmaceutice, care trebuie luate doar pe perioade limitate de timp, din cauza pericolului de a distruge flora bacteriană intestinală şi de a dezvolta rezistenţă medicamentoasă. Sursa proprietăţilor antibiotice ale usturoiului o constituie cei aproximativ 80 de compuşi sulfurici aflaţi în compoziţia sa, cu precădere substanţa numită alicină.
Capacitatea sulfului organic de a lupta cu infecţiile este deja binecunoscută. Puţini ştiu însă că alicina, cel mai puternic dintre aceşti compuşi, este eliberată de fiecare dată cand celulele de usturoi sunt zdrobite, lovite sau deteriorate. Prin urmare, nu te sfii să foloseşti cat mai des usturoiul în alimentaţie sub orice formă – pisat, tocat, tăiat felii sau chiar întreg. De altfel, este suficient să mancăm zilnic un singur căţel de usturoi crud pentru a fi la adăpost de infecţii.
Deşi efectul său antibiotic dispare în urma procesului de gătire, vestea bună este că celelalte proprietăţi benefice ale usturoiului se păstrează intacte. Iar dacă te întrebai cumva care sunt acestea, îţi spunem noi: scade colesterolul „rău” (LDL) şi creşte colesterolul „bun” (HDL), reduce riscul de cancer de stomac şi de colon, este un excelent tonic cardiac şi stimulează apărarea naturală a organismului prin consolidarea imunităţii.
Cum îl folosim pentru tratarea infecţiilorIţi detaliem mai jos cateva sfaturi şi reţete naturiste pe bază de usturoi, la care să apelezi atunci cand ai nevoie:
1. Curăţă şi zdrobeşte 4 căţei de usturoi, apoi amestecă-i cu 1 linguriţă de miere. Acest tratament contra infecţiilor se ia cate o linguriţă, de 3 ori pe zi. Poate fi folosit şi ca sirop de tuse antibiotic sau ca remediu pentru durerile în gat.
2. Zdrobeşte 5 căţei de usturoi şi pune-i într-un borcan. Inăuntru adaugă ¼ cană de ulei de măsline extravirgin şi lasă totul la înmuiat, la temperatura camerei, timp de 3-5 zile. Uleiul de usturoi astfel obţinut se scurge şi se utilizează în tratarea infecţiilor auriculare. Metoda de tratament este următoarea: pune cate 2-3 picături în urechea infectată, apoi pune înăuntru un tampon de vată (nu îl îndesa prea adanc). Foloseşte remediul de 3 ori pe zi, timp de 4 zile. Uleiul se poate păstra la frigider o perioadă îndelungată, de pană la 6 luni.
3. Inainte de a-l consuma, zdrobeşte usturoiul şi lasă-l expus la aer cam 10 minute, pentru a activa la maximum proprietăţile alicinei, compusul său principal de luptă împotriva infecţiilor.
4. Mestecă usturoi crud (şi curăţat de coajă!) cat mai des – cam 3-5 căţei pe zi. In acest mod, alicina va fi asimilată direct de organism prin intermediul limbii. Dacă te deranjează gustul, poţi în schimb să tai usturoiul în bucăţi mai mici, pe care să le înghiţi ca pe nişte tablete.
5. Iată o reţetă pentru o delicioasă băutură antibacteriană şi antivirală: nu ai nevoie decat de sucul proaspăt stors de la 4 căţei de usturoi, 2 roşii şi 1 lămaie. O altă idee este să pasezi ingredientele în blender pentru a face o supă-cremă. La final adaugă puţină sare de mare şi reţeta e gata. Te poţi delecta cu această băutură (sau supă) de cate ori pe zi pofteşti.
6. O altă combinaţie eficientă în combaterea infecţiilor este cea de usturoi şi morcov. Pentru a prepara un sirop cu efect antibiotic, amestecă în blender 3 căţei de usturoi şi 180 ml de suc de morcovi.
7. Folosit extern sub formă de suc sau pastă, usturoiul crud nu se aplică niciodată direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri. El se diluează întotdeauna în apă (cam 3 căţei la 1 litru) şi se utilizează ca soluţie pentru spălături. Preparată în cantitate mare, soluţia poate fi folosită ca baie de picioare sau de şezut, pentru a trata infecţiile tălpilor sau ale zonei pelviene.
8. Infecţiile respiratorii pot fi contracarate diluand usturoi pisat în 10 părţi de apă, care să fie utilizat apoi ca picături nazale sau pentru gargară.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu