joi, 19 septembrie 2013

Ce trebuie stiut despre febra

Cand creste temperatura corpului, ne speriem si primul gand e sa facem tot ce ne sta in putinta s-o readucem la nivelul normal. Insa nu este intotdeauna o decizie inteleapta.

Temperatura normala a corpului uman se situeaza undeva intre valorile 36,1 si 37,5˚C.

Cand valoarea temperaturii rectale depaseste 37,8˚C, putem spune ca avem febra – fenomen care nu este altceva decat o reactie a sistemului imunitar la atacul unor virusuri, bacterii sau toxine. Aceasta crestere a temperaturii actioneaza impotriva multiplicarii microbilor, desi o stare febrila poate aparea si in absenta unei infectii – spre exemplu, in caz de infarct miocardic sau de tumori ale sistemului limfatic.

Cum ne luam temperaturaPrimul pas inainte de a actiona, daca e cazul, pentru scaderea febrei e sa ne luam in mod corect temperatura.

Exista mai multe metode, fiecare dintre ele cu avantaje si dezavantaje:

■Metoda orala reda cu acuratete temperatura, dar necesita cooperare si atentie din partea pacientului. Asadar, e dificil de utilizat in cazul copiilor mici sau al persoanelor carora le este foarte greata sau au dureri mari.
■Metoda axilara (termometrul se plaseaza la subratul pacientului) e comoda, dar slaba din punctul de vedere al acuratetei.
■Metoda rectala e cea mai exacta, dar este destul de neplacuta pentru pacient.

De ce e buna febra
Febra moderata semnaleaza prezenta in organism a unui intrus cu care acesta a inceput sa lupte. Asadar, reprezinta un mecanism de aparare care, in afara cazurilor extreme (apar alte simptome violente, valorile temperaturii cresc foarte mult sau durata starii febrile se mareste ingrijorator), nu e bine sa fie intrerupt.

Iata cum actioneaza febra usoara si de ce nu-i indicat sa intervenim asupra ei in lipsa unor ferme indicatii medicale:

■Semnaleaza prezenta unei infectii si ii da medicului indicii despre tipul acesteia.
■Ne induce o stare benefica de moleseala, de repaus (eventual la pat) – in lipsa activitatii fizice, organismul lupta mai usor cu dusmanul.
■Reduce infectia, intrucat microorganismele care invadeaza corpul sunt distruse de temperatura ridicata.
■E dovada clara ca sistemul imunitar functioneaza.

Cand sa ne ingrijoram
Exista cateva situatii in care febra nu trebuie lasata de capul ei. Iata care sunt acestea:

■in cazul sugarilor – copiii foarte mici care au febra trebuie vazuti urgent de un medic, pentru ca exista pericolul instalarii convulsiilor;
■cand este insotita de o senzatie dureroasa de gat intepenit (semn de meningita) sau de tuse virulenta si dificultati de respiratie (poate fi vorba de pneumonie);
■cand dureaza mai mult de trei zile sau valoarea temperaturii atinge 39˚C.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu