duminică, 15 septembrie 2013

Ce trebuie sa faci ca sa ai o memorie buna

Memoria ta nu mai este la fel ca in tinerete, pe masura ce anii trec. Pentru a o mentine intr-o forma foarte buna, poti apela la cateva secrete simple, la indemana oricui.

Hipocampusul, zona creierului responsabila de construirea memoriei, isi pierde cate 5% din neuroni odata cu trecerea a cate 10 ani, sustin specialistii, conform Fox News.

In plus, imbatranirea incetineste productia de acetilcolina, un neurotransmitator esential pentru invatare si memorie. Iata cateva secrete care te ajuta sa ai o memorie de invidiat:

Jocurile de memorie

Jocurile precum Sudoku si careurile incrucisate iti pot imbunatati memoria si incetini degradarea creierului.

Aceste jocuri activeaza sinapsele din intreg creierul, inclusiv din zonele legate de memorie, spune expertul Marcel Danesi, autorul cartii "The Brain Workout".

Alimentele potrivite

Conform opiniei specialistului Gary Small, directorul clinicii de specialitate UCLA Memory Clinic, unele alimente au calitati extraordinare deoarece contin antioxidanti. Acestia protejeaza creierul de actiunea negativa a radicalilor liberi.

Fructele si legumele sunt indicate in acest scop. Dieta mediteraneana este si ea buna pentru o memorie sanatoasa. Afinele, spanacul si avocado sunt, de asemenea, recomandate de specialisti pentru o memorie de invidiat.

Evita aglomerarea mintii

Un motiv al problemelor legate de memorie este faptul ca oamenii fac mai multe lucruri deodata si nu se concentreaza asa cum trebuie asupra a ceea ce este important. Aceasta este parerea lui Mark McDaniel, profesor la o universitate din St. Louis, Washington (SUA).

Studiile arata ca o informatie este stocata in memorie in opt secunde. Asadar, concentrarea asupra a ceea ce faci la un moment dat este esentiala.

Fa ceva diferit

Un studiu recent facut in Suedia a aratat ca persoanele care invata o noua limba straina au o memorie mai buna. O noua activitate pe care o inveti ofera un beneficiu memoriei tale. Printre ele se pot gasi si schiatul sau cantatul la un nou instrument. Ea este secretata de creier ca raspuns la aceasta activitate.

Sportul

Cercetatorii de la Universitatea din California, Irvine, spun ca practicarea sportului aduce mari beneficii memoriei. Acest lucru se datoreaza substantei norepinefrina, ea avand o influenta puternica asupra memoriei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu