marți, 2 decembrie 2014

Legumele lunii decembrie

Iarna, dieta trebuie sa tina pasul cu vremea, asa ca exista cele mai bune alimente ale lunii decembrie, care trebuie sa fie baza unei alimentatii sanatoase in aceasta perioada. Un argument in plus pentru a te baza pe aceste alimente ale lunii decembrie este faptul ca, fiind intr-o perioada de post, legumele sunt vedete.
Cartofi
Aceste pretioase legume sunt pe nedrept condamnate pentru ca au un punctaj mare la indicele glicemic. Un studiu al nutritionistilor de la Universitatea din California arata ca un cartof pe zi nu saboteaza in nici un fel dieta si nici nu ingrasa, atat timp cat este gatit in mod sanatos, fiert sau la cuptor. Mai mult, un cartof mediu are doar 110 de calorii. Carbohidratii si amidonul din cartof sunt cu atat mai pretiosi cu cat, in post, consumul de carne si lactate este interzis.
Cartofii dulci
Trebuie trecuti pe lista cu cele mai bune legume ale lunii decembrie chiar daca sunt legume exotice. Din fericire ii gasim in magazine iar din cand in cand pot sa-si faca loc in menuiul acestei perioade. Cea mai bune formula pentru a prepara cartofii dulci este coacerea lor la cuptor. Gustul si aroma sunt desavarsite.
Conopida
Are doar 29 de calorii, in 100 de grame de leguma. Bogata in fitonutrienti, conopida este ideala mancata simpa, fiarta in aburi, coapta sau sub forma de supa si piure. Merge foarte bine cu nuca, seminte de floarea soarelui si dovleac, combinatiile fiind delicioase.
Kale
Desi pare o leguma exotica, in fapt este o ruda a verzei, apropiata de varza salbatica, de culoare verde intens. Kale (brassica oleracea) este foarte bogata calciul, luteina, vitaminele A, C, K, E si fier. Toate acestea o fac ideala in perioada rece a anului. Kale contine si mangan, beta-caroten si o cantitate importanta de vitamina C.
Consolideaza sistemul imunitar, iar fitochimicalele naturale pe care le contine protejeaza impotriva cancerului. Bogata in antioxidanti, varza kale este mai placuta la gust decat varza clasica si se preteaza foarte bine in supe si mancaruri, dar este delicioasa in salate unde kale se poate manca cruda. Practic, poti folosi perfect kale in toate retetele, in locul spanacului, diferenta fiind ca poti gasi kale proaspata in marile magazine, in timp ce spanacul este disponibil doar conservat.
Dovleacul
Aceasta este o leguma de toata lauda. Accesibil toata iarna si foarte versatil, dovleacul este perfect ca leguma de baza pentru supe, soteuri sau diverse salate. Nu in ultimul rand este binevenit in preparate dulci, pentru aportul sau de calorii foarte mic. Din pacate este prea putin folosit, dar daca il vei introduce in meniu vei salva foarte multe calorii. 100 de grame de dovleac au doar 40 de calorii si o multitudine de beneficii pentru sanatate.
Varza de Bruxelles
Ideala ca leguma de iarna, varza de Bruxelles este o sursa minuata de fibre si vitamine, totul pentru foarte putine calorii, doar 50 in 100 de grame. Varza de Bruxelles face parte din categoria legumelor dulci, care satisfac nevoia de dulce, fara angoasele caloriilor si cu beneficiile pe care le aduc vitaminele A, C si K, pe care varza de Bruxelles le contine din plin.
Pe lista cu cele mai bune legume ale lunii decembrie mai trebuie asezati: morcovii, ceapa, telina si fasolea. Urmeaza lintea si fasolea verde congetala pe care din fericire o gasesti la discretie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu