Branza este
unul dintre alimentele de baza ale omului. Branza contine grasimi, are
calorii, dar cu toate acestea este un aliment foarte sanatos. Iata tot
ceea ce trebuie sa stii de spre branza:
Nu branza este problema, ci cata branza mananci. Daca alegi o pizza
cu trei feluri de branza, de trei ori pe saptamana, este foarte mult,
si ai toate sanasele sa acumulezi kilograme in plus, dar daca alegi o
felie de branza la masa de dimineata, este perfect.
Cedar, feta, mozzarella, branza simpla de vaci sau parmezan, dar si
multe alte tipuri de branza au in comun o serie de caracteristici care
le recomanda in dieta sanatoasa. Branza este o excelenta sursa de
calciu, iar acest mineral este esential pentru oase sanatoase. Calciul
din branza vine la pachet cu vitamina D ceea ce face ca absorbtia
acestuia sa fie garantata. Branza este o sursa sanatoasa de proteine de
calitate care, in plus, sunt bogate in aminoacizi esentiali pe care
organismul nu-i poate produce.
Branza este si o sursa importanta de vitamine, mai
ales din grupul celor liposolubile. La loc de cinste se numara vitamina
A unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Branza are si o doza
importanta de vitamina B2 si poate completa o parte din cerintele de vitamina D ale organismului.
Nutritionistii sustin ca jumatate din proteinele
necesare zilnic, intr-o dieta echilibrata, ar trebui sa provina din
surse animale (lapte, oua, branza, si nu neaparat carne), iar restul din
surse vegetale. Sa mai spunem ca circa 50 de grame de branza furnizeaza
aceeasi cantitate de proteine ca si 50 de grame de peste.
In ceea ce priveste cantitatea de grasimi si caloriile lucrurile
variaza destul de mult. In circa 50 de grame de branza Cedar sunt 9,2
grame de grasime, dar in aceeasi cantitate de branza feta sunt doar 5
grame. Solutia este sa citesti etichetele si sa alegi branza si in
functie de numarul de calorii. Astfel 50 de grame de Cedar contin 130 de
calorii, dar aceeasi cantitate de feta doar 70 de calorii.
Gust si aroma - Fie ca este tare sau moale, de capra, oaie, vaca
sau bivolita, fermentata sau nefermentata, imbogatita cu mucegaiuri
nobile, simpla sau afumata, branza este un aliment care se potriveste
tuturor gusturilor si care trebuie sa faca parte din dieta de fiecare
zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu