vineri, 13 iunie 2014

Mama! Mama! Am facut accident, tepele prin metoda accidentul

Familii pacalite sau care sa spuna "NU" in ultima clipa s-au gasit si in Bucuresti, dar si in Suceava, Bacau, Galati, Braila, Prahova, Brasov sau Constanta. Popular, e numita metoda "Accidentul". Doi tineri au povestit prin ce au trecut familiile lor, care au fost la un pas sa piarda sume mari de bani.
Luni, politistii din Bacau au prins o intreaga retea care se ocupa cu aceasta inselaciune si care era coordonata de doi detinuti, chiar din inchisoare, prin telefon. Politistii ancheteaza acum 20 de persoane care ar face parte din aceasta retea de hoti care a pacalit mai multe familii din judetul Bacau. Suma pe care acestia reuseau sa o scoata de la o singura familie pacalita varia intre 2.000 si 5.000 de euro.
Pacaleala este simpla si nu necesita o documentare prea riguroasa din partea hotilor. Sunt vizati parintii mai in varsta, cu copii plecati in strainatate sau care nu mai locuiesc cu ei si se face de regula prin telefonul fix.
O persoana telefoneaza parintilor si sustine ca este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o alta persoana se da drept fiul, care vorbeste plangand sau neclar, apoi il paseaza la telefon pe avocat. In mod bizar, in cazurile de pana acum nu au fost folosite drept momeala pentru parinti si fiicele.
Scenariul: fiul a fost implicat intr-un accident rutier grav si trebuie sa plateasca bani victimei, pentru a scapa de intocmirea unui dosar penal si de pedeapsa cu inchisoarea. Povestea poate varia, dupa cum a povestit una dintre victime: fiul a fost implicat intr-o bataie si a ranit grav pe cineva, iar banii trebuie dati cu acelasi scop, avocatului care a dat telefonul.
"Mamica, ajuta-ma sa nu intru la puscarie"
Bucuresti, 16 ianuarie 2013. Mama lui Andrei L. raspunde la telefonul fix. "Mamica, ajuta-ma sa nu intru la puscarie", se aude o voce gatuita, nu prea clara. "Andrei, tu esti?", intreaba mama, deja cuprinsa de panica. "Eu sunt, m-am accidentat, am un bandaj la gat si nu pot sa vorbesc prea clar. Ti-l dau pe avocatul meu", spune hotul, care tocmai a aflat si numele fiului, livrat chiar de mama ingrijorata.
"I-a spus ca e nevoie de 15.000 de lei, pe care sa ii trimita prin Moneygram sau prin Western Union. Tipul i-a spus maica-mii ca am facut accident cu masina si ca sa nu ma sune pe telefonul mobil, ca am intrat in sala de operatie si nu mai am telefon. Eu accidentasem o fata si ma intelesesem cu ea sa-i dau bani, ca sa nu am dosar penal, pentru ca ea era pe trecerea de pietoni. I-a dat maica-mii si un nume de fata - Alina Stanciu din Giurgiu. Apoi a pus-o pe maica-mea sa-i dea numarul ei de telefon mobil, ca o suna el din nou", a povestit Andrei L.
Mai departe, in timp ce mama disperata si fratele lui Andrei plecasera deja spre banca, pentru a transfera cei 15.000 de lei catre hoti, falsul avocat a sunat din nou si a pus-o pe femeie sa tina permanent telefonul mobil deschis, cat e la banca, ca sa nu piarda legatura si sa o ajute cu detalii despre cum sa trimita banii.
"A fost la un pas. Norocul a fost ca maica-mea se cunoaste cu sefa bancii respective. Cand a auzit ca isi retrage aproape toate economiile, sefa a intrebat-o pe maica-mea ce face cu banii. Atunci, la telefon, hotul i-a zis sa nu mai spuna si la altii ce face cu banii. Norocul a fost ca sefa bancii s-a prins, pentru ca mai auzise cazuri. Si l-a tras pe frate-meu deoparte si i-a spus sa verifice, sa ma sune pe mine. S-a oprit totul in ultima clipa", isi aminteste Andrei.
"Accidentul", varianta americana: "Incerc sa il scot pe cautiune"
O alta varianta folosita de hoti este inspirata din filmele americane, unde functioneaza sistemul cautiunii pentru a scapa de arest, si implica bataie, nu accident de masina.
Parintii lui Andrei P. au fost sunati pe telefonul fix in Vatra Dornei, acolo unde locuiesc.
"Buna ziua, sunt avocatul cutare si va sun din Bucuresti. Cand a fost ultima oara cand ati vorbit sau v-ati vazut cu baiatul dumneavoastra? S-a intamplat ceva foarte grav despre care trebuie sa va informez", isi aminteste Andrei P. ce i-a povestit mama sa ca a auzit la telefon.
"Maica-mii i se taie genunchii. Gandeste accident, masina, drama. Omul isi ia un ton empatic si incearca s-o linisteasca, dupa care se apuca sa-i explice situatia. Saracul de mine a ajuns in arest, la procuratura, in urma unei altercatii. Mama cere detalii. Ii povesteste domnul avocat ca, intr-un bar, doi tipi au varsat cafeaua pe mine intentionat, la care eu, manios si degraba varsatoriu de sange nevinovat, am luat o scrumiera si l-am plesnit in cap pe unul dintre ei. Care sta sa moara la Floreasca", povesteste Andrei P. scenariul aplicat la Vatra Dornei.
"Risca ani grei de puscarie, doamna. Tot ce pot face eu, ca avocat din oficiu, este sa incerc sa il scot pe cautiune. Trebuie sa-mi trimiteti urgent niste bani", i-a spus hotul mamei lui Andrei. Presiunea era mare: "Doamna, daca nu-i primesc in jumatate de ora, va dati seama ca sta de sarbatori in puscarie?".
Mama lui Andrei P. a avut insa prezenta de spirit sa il roage pe avocat sa o sune din nou in 10 minute, timp in care si-a sunat fiul, despre care a aflat ca e teafar si nevatamat, la Bucuresti.
Hotia ca trend: "Si merge asta? Hai ca incerc si eu. Pe piata e loc"
Pana acum, la nivel national, Politia Romana are in lucru aproximativ 20-25 de dosare penale care vizeaza retele de hoti care folosesc metoda "Accidentul".
"Daca la inceput a mers in Bucuresti, acum au inceput sa se retraga in restul tarii, in judete precum Brasov, Braila, Constanta, Galati sau Prahova. In Bucuresti, lumea e mai instruita, mai abila", a explicat comisarul-sef Dan Mihail Pais, de la Directia de Investigare a Fraudelor.
Politia Romana sustine ca metoda "Accidentul" nu este un fenomen la nivel national, insa incepand cu luna octombrie 2012 au aparut tot mai multe cazuri.
"Hotii actioneaza pe baza unor informatii minime, date despre telefon, daca persoanele respective au copii plecati din tara sau care nu stau in casa cu ei. Sunt vizate persoanele mai in varsta, care au totusi o bruma de bani. Hotii se dau avocati si cer ca banii sa fie transferati de obicei prin Western Union", a mai explicat comisarul-sef Pais.
Metoda in sine nu este noua, s-a schimbat doar scenariul si modul de operare. "Daca parintii sunt batrani, iar copiii sunt plecati din tara, ei se dau direct fiul si cer bani in cont: uite sunt in SUA si am avut accident si nu mai am bani. Inainte se facea cu aur sau valuta false. Mergeau prin diverse localitati si spuneau, uite, am ramas in drum si nu am lei la mine, tot ce am este valuta asta sau aurul asta. Era un metal galben, fals", povesteste comisarul Pais cum te pacalesc hotii.
Metoda "Accidentul" s-a raspandit in ultima vreme la fel ca si celelalte moduri de operare care vin si trec precum moda, printre hoti. "Tu ce faci? Uite, asta. Si merge? Hai ca incerc si eu! Asa sunt hotii intre ei. Pe piata e loc", spune Dan Mihail Pais.
Metoda "Accidentul" se incadreaza la infractiunea de inselaciune si poate fi pedepsita cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
Cazuri recente in Prahova, Brasov sau Suceava
Saptamana trecuta, un hot care folosea metoda "Accidentul" in judetul Prahova a fost prins de politisti in flagrant, pentru ca un parinte care fusese sunat sa-si ajute copilul a avut prezenta de spirit sa spuna ca se intalneste direct cu hotul la banca, sa-i dea banii, dar a alertat si politia. Hotul a fost luat ca din oala.
La Brasov, in ianuarie, o batrana de 71 de ani a fost inselata cu aproape 2.000 de euro, de catre un necunoscut care a sunat-o si i-a spus ca fiul ei este la spital in stare grava si are nevoie urgenta de bani pentru a scapa de dosar penal, in urma unui presupus accident rutier. Hotii i-au cerut femeii 2.500 de euro, insa ea a reusit sa stranga cu greu aproape 2.000 de euro, imprumutandu-se de la o prietena. Pentru credibilitate, hotii l-au imitat chiar pe fiu, care i-a spus plangand mamei, la telefon, sa faca rost rapid de bani.
Politistii au reusit sa anuleze in ultimul moment tranzactia bancara, dupa ce nora femeii a aflat povestea si a sunat la Politie.
Tot in ianuarie, in judetul Suceava, doua persoane au fost inselate prin aceasta metoda.
O femeie a trimis 3.000 de euro in mai multe conturi, indicate la telefon de un presupus avocat.
O persoana a sunat-o pe femeie pe telefonul fix, discutand, in prima faza, cu fata acesteia de 12 ani, apoi cu mai multi membri ai familiei, carora le-a spus ca este fiul lor si le-a spus ca a avut un accident rutier si este internat in spital, cu gatul in ghips. De asemenea, persoana respectiva le-a spus ca ar fi accidentat o femeie, apoi l-a dat la telefon pe avocatul sau, care i-a convins pe membrii familiei respective ca trebuie sa trimita 3.000 de euro pentru ca rudele femeii accidentate sa nu depuna plangere la Politie. Femeia a incercat sa isi sune fiul pe telefonul mobil, dar acesta nu i-a raspuns, astfel ca a trimis pana la urma banii hotilor.
Tot in judetul Suceava, langa Falticeni, un batran de 72 de ani a platit 15.000 de lei pentru a-si scapa fiul de dosar penal. Omul a fost sunat pe telefonul fix de o persoana care i-a spus ca este fiul sau, ca a provocat un accident de circulatie si se afla internat in spital si ca nu poate sa discute prea mult din cauza ca are leziuni, lasandu-l in continuare sa discute cu avocatul sau. Acesta i-a precizat barbatului ca, pentru a se intelege cu victima accidentului produs de fiu, o femeie care are fracturate picioarele si este in stare critica, este nevoie de 15.000 de lei. Batranul a trimis banii in doua transe, fara sa incerce sa ia legatura cu fiul sau.
Sfaturi de la Politie pentru a evita "plasa"
Primul sfat al politistilor pentru a evita o astfel de inselaciune este sa verificati daca ruda respectiva este intr-adevar ranita sau a avut un accident, dandu-i un telefon. Trebuie retinut ca nici Politia, nici Parchetul, nu retin telefoanele mobile ale celor implicati intr-un accident rutier. De asemenea, cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla ruda si sunati pentru confirmare acolo.
Politia mai indeamna ca, in cazul in care sunteti sunati de astfel de persoane si nu reusiti sa aflati daca informatiile sunt corecte, sa solicitati o intalnire directa pentru a le da banii si sa sunati in acelasi timp la 112, cerand ajutorul Politiei.
Pentru a impiedica "documentarea" hotilor despre familia dumneavoastra, Politia recomanda sa fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator: "Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dumneavoastra si sa afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu si va creeaza convingerea ca au calitatea invocata. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini".
De asemenea, Politia recomanda ignorarea mesajelor in care vi se spune ca ati fost desemnat castigator, la concursuri la care nu ati participat. Politia mai recomanda sa nu furnizati date confidentiale prin telefon, daca apelul provine de la un numar ascuns sau un numar de mobil pe care nu-l cunoasteti. Este de evitat si trimiterea de copii dupa buletin sau carti de credit prin email sau fax.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu