De-a lungul anilor, parerile
despre alimentatia benefica inimii s-au tot schimbat. Pana de curand,
specialistii erau de acord ca este de ajuns doar sa tai din dieta
grasimile saturate pentru a scadea nivelul colesterolului rau. De fapt,
exista o multime de alte obiceiuri alimentare sanatoase care te pot proteja.
Alimente hipotensive
Hipertensiunea arteriala este factorul de risc cel mai comun în
cazul bolilor de inima. Pentru a mentine valorile acesteia între limite
normale, consuma urmatoarele alimente cu regularitate:
• „Verzituri aromate” – patrunjelul, mararul, leusteanul,
rozmarinul, salvia sau menta fac minuni pentru sanatate. Sunt
substituenti naturali ai sarii, despre care stim cat mult rau face
hipertensivilor.
• Iaurt slab în grasimi – un iaurt cu 0% grasimi este foarte bun la
micul dejun, fiind mai bogat în calciu si potasiu decat laptele
degresat.
Alimente anticolesterol
Colesterolul „rau” se acumuleaza pe peretii arterelor si se
transforma în placardele care blocheaza circulatia sanguina. Pentru a te
feri de astfel de neplaceri, trebuie sa mentii nivelul colesterolului
rau sub valori maxime si sa cresti nivelul celui „bun”.
• Usturoi – are efect anticolesterol.
• Ulei de masline extravirgin – bogat în grasimi monosaturate,
acest ulei poate scadea colesterolul în cazul în care-l folosesti
regulat la salate.
• Migdale – cand un adult consuma migdale în fiecare zi, nivelul de colesterol rau din sange poate scadea cu 13-15 procente.
Alimente antigreutate
Cateva kilograme în plus sunt îndeajuns pentru a îngreuna
activitatea inimii si a deveni candidata perfecta pentru o boala
cardiaca. Pentru a te pune la adapost de astfel de probleme, ai grija sa
consumi:
• Broccoli – este o leguma recomandata mai ales pentru cura de
detoxifiere, dar si pentru slabit. 3-4 linguri cu broccoli gatit are tot
atatea calorii cat o singura muscatura de lasagna!
• Portocale – contin pectina care nu numai ca da o senzatie de
satietate si tine foamea la distanta, dar contribuie si la scaderea
colesterolului
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu