miercuri, 2 octombrie 2013

Cum sa eviti bolile de ficat

Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea bolilor de ficat, trebuie respectate anumite recomandari ale medicilor specialisti, care asigura un mod mai sanatos de viata:

1. Evitati consumul excesiv de alcoolFicatul raspunde de filtrarea toxinelor din organism, functie care este compromisa de ingerarea unor cantitati mari de alcool. Cantitatea admisa de alcool pentru o persoana sanatoasa este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Pentru pacientii cu afectiuni hepatice alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool impreuna cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool si paracetamol spre exemplu este toxic pentru ficat.

2. Evitati alimentele bogate in grasimiConsumarea in exces de alimente bogate in proteine si carbohidrati pot diminua functia ficatului prin acumularea de toxine si grasimi in organism. Evitati mancarurile semi-preparate si de tip fast-food pentru a va mentine ficatul intr-o stare buna. Controlati-va greutatea, intrucat obezitatea, la fel ca si diabetul zaharat, pot cauza o afectiune raspandita a ficatului - steatoza hepatica sau ficatul gras, care reprezinta o acumulare de grasimi in celulele sale.

3. Limitati expunerea la medii toxiceFicatul filtreaza substantele daunatoare pentru organism, insa daca acesta este supraincarcat cu toxine, nu mai poate functiona la capacitate maxima. Evitati sa va expuneti la poluantii comuni precum fumul de tigara sau vaporii de vopsea. Trebuie sa va protejati de ingerarea oricaror substante toxice.

4. Respectati regulile de igienaSpalati-va des pe maini, in special inainte de mancare si inainte/dupa toaleta personala. Nu consumati apa de la robinet si evitati sa beti/mancati din tacamurile folosite in prealabil de persoane necunoscute.

5. Protejati-va impotriva virusurilor hepaticePentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite masuri de protectie impotriva obiectelor/persoanelor infectate: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor si piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate). Exista vaccine contra hepatitelor care trebuie facute din timp.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu