sâmbătă, 14 septembrie 2013

Marul un fruct racoritor si sanatos

Marul, fructul cel mai consumat de pe glob, este un adevarat depozit de substante hranitoare, compozitia sa fiind bogata in vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu. Un mar de marime obisnuita contine cam cinci grame de fibre alimentare, ceea ce inseamna cam 20% din doza zilnica recomandata.

In aceasta perioada, merele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor care tin post. Trebuie stiut ca merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu.

Sunt hranitoare, tin foamea departe pentru mai mult timp si au darul de a potoli pofta de dulce pe care multi o simt de regula cand sunt foarte obositi, dupa o zi de lucru prea incarcata, ori sunt stresati.

Previn cancerul pulmonar

Unele studii sugereaza ideea ca merele imbunatatesc functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti. Se pare ca quercetina, alaturi de alte substante din mar, reduce la jumatate riscul de cancer la plamani.

Consumul regulat de mere ajuta la intarirea oaselor, curata si dintii si intareste gingiile. Potasiul care se gaseste in compozitia merelor are un rol deosebit in normalizarea presiunii arteriale.

Persoanele care mananca zilnic mere au un nivel mai redus al colesterolului din sange. Un mar pe zi determina o crestere a nivelului de colesterol HDL, asa-zisul colesterol "bun", cu aproape 4%.

Pentru ca marul sa fie cu adevarat un depozit farmaceutic natural pentru organismul tau, se recomanda ca acesta sa fie consumat cu tot cu coaja. Acidul ursolic din componenta coajei de mar tine colesterolul si nivelul zaharului din sange sub control.

Daca, din diferite motive, nu poti manca marul cu tot cu coaja, atunci nu o arunca, usuc-o pe soba sau calorifer. Dupa uscare, cand pocnesc intre degete cu un zgomot surd, cojile de mar pot fi date prin rasnita electrica de cafea si, din pulberea obtinuta, se poate lua zilnic, de trei ori, cate un varf de lingurita.

Sucul de mar, recomandat in caz de astenie, dar si reumatism

Merele pot fi consummate ca atare, dar si sub forma de suc proaspat, preparat in casa. Sucul de mere se recomanda in astenie fizica si intelectuala, anemie si demineralizare, reumatism, guta, constipatie, obezitate, stari febrile, gastrita, ulcer gastric, insomnii, cefalee.

Sucul de mere contine zaharoza, celuloza, pectina, saruri minerale si vitamine precum B1, PP, A, C si este diuretic, tonic muscular, racoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin, antireumatismal.

Trebuie sa stii ca mere bune, sanatoase, adevarate depozite de vitamine si minerale, gasesti in piata, la producatorii autohtoni, dar si aici trebuie sa te orientezi bine ca sa nu pici in plasa speculantilor care vand mere straine jurand ca-s romanesti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu