marți, 10 septembrie 2013

Cum putem sa devenim invizibili pentru tantari

Oamenii de ştiinţă afirmă că o substanţă care este prezentă în mod natural în pielea umană ar putea fi folosită pentru a produce o soluţie anti-ţânţari.
 Cercetătorii afirmă că această substanţă ar putea fi folosită pentru a-i face pe oameni „invizibili” pentru ţânţari.

Specialiştii au demonstrat cu ocazia unei întruniri a American Chemical Society un grup de compuşi care blochează abilitatea ţânţarilor de a mirosi potenţialele ţinte.

Cercetătorii au acoperit o mână cu aceste substanţe chimice şi au introdus-o într-un container plin cu ţânţari, însă aceasta a fost ignorată.

Experţii afirmă că eforturile lor ar putea preveni răspândirea bolilor letale. Ţânţarii se numără printre cele mai periculoase creaturi din lume, răspândind boli letale. Malaria este una dintre bolile răspândite de ţânţari, iar statisticile OMS arată că 660.000 de oameni au murit în 2010 din cauza malariei.

Ulrich Bernier de la USDA (United States Department of Agriculture), coordonatorul cercetătorilor care au făcut această descoperire, afirmă că echipa sa încearcă să găsească alternative la substanţele anti-ţânţari folosite ăn prezent, care îşi pierd din eficacitate.

  „Până acum substanţele folosite împotriva ţânţarilor aveau ca scop să-i ţină la distanţă, însă noi explorăm o metodă nouă, folosind substanţe care afectează simţul mirosului. Dacă un ţânţar nu poate mirosi «cina», atunci scăpăm şi de bâzâit, şi de muşcătură”, afirmă dr. Bernier.

  Cercetătorii ştiu de multă vreme că unele persoane sunt mai atrăgătoare pentru ţânţari decât altele, însă acum oamenii de ştiinţă au identificat pentru prima dată un grup de compuşi chimici secretaţi natural care maschează mirosul de om de periculoasele insecte zburătoare.

Dr. Bernier a explicat că pe pielea umană se găsesc sute de compuşi care compun mirosul unei persoane. Pentru a vedea care compuşi atrag ţânţarii, cercetătorii din echipa sa au pulverizat diferite substanţe pe o latură a unei cuşti.

Cercetătorii au analizat ulterior compuşii care nu atrăgeau ţânţarii, pulverizându-i pe o mână pentru a vedea dacă insectele încearcă sau nu să atace.

Aceşti compuşi chimici descoperiţi de cercetători, printre care se numără şi 1-methylpiperzine, blocau complet simţul mirosului.

Dr. Bernier afirmă că aceşti compuşi ar putea fi introduşi în loţiuni şi în alte substanţe cosmetice.

„Dacă vă puneţi mâna într-o cutie plină cu ţânţari după ce aţi aplicat aceşti inhibitori, veţi descoperi că toţi ţânţarii vor rămâne pe pereţi şi nici nu vor recunoaşte că există o mână în cutie. Practic, ţânţarii au parte de anosmie sau de hiposmie, adică incapacitatea de a simţi mirosuri sau abilitatea redusă de a simţi mirosuri”, explică specialistul.

James Logan de la London School of Hygiene and Tropical Medicine afirmă că descoperirea s-ar putea dovedi foarte benefică pentru persoanele care călătoresc şi pentru cele ce locuiesc în ţări în care ţânţarii răspândesc multe boli, însă cauţionează că va fi nevoie de câţiva ani înainte ca acest produs să fie lansat disponibil publicului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu