Ceapa nu este numai condiment valoros, dar, de
asemenea timp de secole a fost folosita ca medicament, deoarece are
proprietati unice.Nutritionistii cred ca intr-un an ar trebui sa se
manance nu mai putin de 10 kg de ceapa. Ceapa este
valoroasa deoarece acesta contine o cantitate mare de saruri minerale,
vitamine, uleiuri esentiale care poseda proprietati bactericide. De
asemenea, contine vitamina C (frunze – 35 mg), vitamina B1 – 60 mg, B2,
B6, E, RR1, potasiu, fosfor, calciu, fier si acid citric. Uleiurile
esentiale îi confera un gust picant si mirosul specific.
Ceapa si astazi este utilizata pe scara larga în
medicina.Nici o planta nu este utilizata la fel de mult în medicina
populara ca ceapa. Acesta are proprietati diuretice si este un agent de
vindecare superb. In acest scop,sunt luate de 3 ori pe zi cate 1 lingura
de suc de ceapa. Cu sucul de ceapa proaspat se tratateaza si
inflamatiile în cavitatea bucala.
Ceapa ajuta la
rani purulente, gripa si bronsita.De 3 ori pe zi timp de 10-15 minute se
pune în nas tampoane, inmuiate in suc de ceapa.
Piureul de ceapa e amestecat cu miere si prajit in unt,asa ajuta
impotriva tusei. Si în combinatie cu un pahar de lapte cald, se
amelioreaza durerea de stomac si tulburarile nervoase.
Sucul de ceapa este eficient si în pierderea parului.
In produsele alimentare ceapa proaspata, prajita, fiarta precum si ca
un condiment pentru mancaruri din carne, peste si legume este foarte
folosita. Foarte atenti cu ea trebuie sa fie oamenii cu probleme a
mucoasei stomacului sau intestinelor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu