vineri, 27 septembrie 2013

Ce putem face cand suntem timizi

Exista numeroase persoane care au un comportament mai mult sau mai putin timid, cu complexe fata de altii, provocandu-si zilnic neplaceri mai mici sau mai mari. Nu este o problema prea mare daca nu au curajul sa atraga atentia chelnerului ca supa este rece, insa daca nu au curajul sa se adreseze fetei sau baiatului a carui cucerire o urmaresc (Nu ai chef sa iesim la cinema?) poate fi o problema, deoarece intalnirea mult ravnita nu va avea loc niciodata. La fel de nefericita este si situatia cand cineva nu are curajul sa ceara o binemeritata marire de salariu. Rolul public, iesirea in fata, ascultatul la scoala, luarea de cuvant la o sedinta, sau mai ales intr-o cearta, ii cauzeaza suferinta persoanei timide.
Timiditatea exagerata face imposibile relatiile normale, pe langa acestea determina o autoacuzare continua (Daca m-as fi pronuntat, totul s-ar fi intamplat altfel, insa am tacut...). Timiditatea poate avea si semne fizice exteriorizate: roseata, transpiratie, eventual tremur. La baza complexului se ascunde lipsa de incredere in sine, simtul de inferioritate, o autoapreciere negativa. Daca un om complexat nu reuseste sa stabileasca relatii, nu trebuie sa sufere, ci sa devina mai curajos. Stabilirea unei relatii de cuplu de durata, cucerirea unei alte persoane nu este intotdeauna usoara nici in cazul barbatilor si femeilor sigure pe sine.
De regula omul timid deja din copilarie este retras, si are complexe. Aceasta poate ascunde experiente neplacute, de exemplu divortul parintilor, decesul unui apropiat, pe care nu le poate prelucra fara ajutor de specialitate. Si obezitatea sau vreo tulburare de vorbire poate cauza complexe. O cauza mai frecventa este comportamentul parintilor, eventual al profesorilor, asa numitul stil de educare rece-respingator. Daca copilul nu simte ca este iubit, ca este important, nu este laudat, insa din diferite morive trebuie sa corespunda unor cerinte exagerate, trebuie sa jongleze intre interdictii si reguli si sa se teama continuu de pedeapsa, va deveni timid si complexat. Comportamentul necorespunzator al parintilor, fratilor, profesorilor sau al colegilor poate determina rapid timiditatea, izolarea unui copil mai ales daca si parintii sunt complexati, acestia continua acest comportament. Asemenea copil trebuie incurajat, laudat, trebuie indemnat spre succese, pentru ca la adolescenta sa nu mai aiba de luptat cu problemele cauzate de timiditate. 
Cum am specificat mai sus, timiditatea, complexele pot avea consecinte grave, in forme usoare putand prezenta chiar avantaje: determina un comportament atent, bine gandit, ceea ce nu este rau. Multe femei timide se tem si pentru altii, avand cu placere un comportament matern protector. De regula insa oamenii timizi sunt dezavantajati in comparatie cu cei siguri pe ei, hotarati, devotati unui scop. In prezent domina spiritul competitiei la obtinerea unui post, iar pentru atingerea unui scop trebuie sa te confrunti si sa invingi pe altii. Consolarea in cazul timizilor poate fi faptul ca agresivitatea exagerata declanseaza de regula antipatie si refuz. Daca timiditatea, complexele nu devin cronice, nu vor face imposibila viata cotidiana a persoanei respective.
Ce putem face in caz de timiditate?
De regula este valabil: daca cineva este capabil sa se vada din exterior, este in stare sa-si examineze faptele, sa determine cauza unei trasaturi negative sau deranjante, apreciindu-se in acelasi timp cu ironie, atunci isi va putea dirija si personalitatea in directia dorita. Si timiditatea cauzata de lipsa de incredere in sine poate fi invinsa, daca impreuna cu partenerul sau cu un prieten vom examina de unde ne vine aceasta lipsa de incredere, si vom constientiza ca de fapt nu este motivata. In invingerea acestei timiditati ajuta foarte mult mediul. Cine este in stare sa se observe din exterior, detasat, va fi in stare sa-si ascunda, eventual sa-si invinga timiditatea. In aceste situatii poate constata cu o atitudine mai ferma nu va avea consecinte negative, poate chiar va reusi ceea ce altfel nu ar fi reusit. timiditatea exagerata, care poate reprezenta un obstacol si in stabilirea relatiilor, poate fi invinsa mai usor cu ajutorul unui psiholog, de care in nici un caz nu avem de ce sa ne temem. Pot fi utile si grupurile de autocunoastere, de dezvoltare a personalitatii.
Merita rasfoite si lucrarile unor psihologi care ne apropie mai mult de solutiile practice. Acestea adesea sunt mult mai usoare decat ne inchipuim, care ne permit sa prindem curaj. Daca insa complexele ne ingreuneaza viata cotidiana, va fi nevoie de ajutorul unui specialist.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu