miercuri, 11 noiembrie 2015

Beneficiile consumului de broccoli

Broccoli face parte din renumita familie a cruciferelor (brasicaceelor), alaturi de varza, conopida, kale, varza de Bruxelles, gulie, nap, mustar. Poate avea, la anumite varietati, culoarea galbena sau chiar violet. Originar din estul Mediteranei si Asia Mica, broccoli a fost cultivat in Italia din cele mai vechi timpuri romane si a fost adus in Anglia si America, in anii 1700.
Sarac in calorii, dar bogat in micronutrienti, broccoli este una dintre legumele care nu ar trebui sa ne lipseasca din alimentatie. Include in cantitati mari vitamina C si vitamina K, extrem de necesara pentru o buna circulatie sanguina, dar si fibre solubile si insolubile, care ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) din sange. De asemenea, este bogat in vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor.

Calitatile nutritionale incontestabile si virtutile terapeutice il recomanda spre consum in scopul diminuarii riscurilor unor afectiuni grave, precum cancere sau maladii cardiovasculare. Iata cateva dintre beneficiile consumului de broccoli:
1. Previne artrita
Are calitatea de a preveni artrita, o boala degenerativa. Substanta denumita sulforafane blocheaza distrugerea cartilagiilor deoarece intercepteaza o molecula care produce inflamatia locala.

2. Accelereaza vindecarea in caz de raceala
Continutul important de vitamina C face ca 100 de grame de broccoli consumate zilnic in cazul unei raceli sa scurteze tipul de manifestare al acesteia. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru atenuarea disconfortului asociat cu raceala si gripa.

3. Lupta impotriva imbatranirii
O ceasca plina cu buchetele de broccoli contine necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva radicalilor liberi, incetinind astfel procesul de imbatranire al celulelor.

4. Regleaza tensiunea arteriala
Consumul de broccoli contribuie la reglarea tensiunii arteriale prin cele doua minerale continute in procente insemnate, magneziul si calciul.

5. Are proprietati antiinflamatorii
Fitonutrientii, care abunda in compozitia sa, diminueaza semnificativ riscul de a face diabet, de a suferi de boli cardiovasculare si de cancer. Broccoli este o sursa deosebit de bogata de kaempferol si izotiocianati, ambele fiind fitonutrienti cu proprietati antiinflamatorii. Contine chiar si cantitati semnificative de acizi grasi Omega 3, care sunt cunoscuti pentru capacitatile lor antiinflamatorii.

6. Previne cancerul
Datorita glucorafaninului, care este transformat de organism in sulforafan, broccoli combate infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie raspunzatoare de riscul crescut de cancer gastric. Mai mult, leguma contine indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant si anticancerigen, care s-a dovedit ca impiedica dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostata si stimuleaza functia hepatica.

7. Asigura buna functionare a sistemului nervos
Broccoli contine un procent semnificativ de potasiu, mineral care mentine sanatatea sistemului nervos, asigura functionarea optima a creierului si favorizeaza dezvoltarea masei musculare.

8. Fortifica imunitatea
Broccoli intareste sistemul imunitar prin doza generoasa de betacaroten pe care o ofera organismului atunci cand este consumat, potrivit farmaciata.ro. Zincul si seleniul, desi in procente mici, stimuleaza si ele sistemul imunitar.

9. Mentine sanatatea oaselor
Aceasta leaguma contine niveluri ridicate de calciu si vitamina K, ambele cu roluri importante in mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.

10. Favorizeaza slabirea
Broccoli este bogat in fibre care ajuta digestia, elimina problema constipatiei, mentin glicemia in limite normale si previn supraalimentarea. In plus, o ceasca de broccoli are tot atatea proteine ca o ceasca de orez sau de porumb, insa numarul de calorii este la jumatate.

11. Previne constipatia
Gratie fibrelor, broccoli mentine sanatos tractul digestiv si reduce riscul de cancer de colon. Studii recente au aratat ca fibrele dietetice pot juca un rol insemnat in reglarea sistemului imunitar si in reducerea inflamatiei.

12. Pastreaza ochii sanatosi
Studiile au demonstrat ca luteina si zeaxantina continute de aceasta leguma previn degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta. In plus, broccoli este o sursa buna de vitamina A, necesara formarii rodopsinei (albumina prezenta in retina), a epiteliilor de pigment din retina care asigura vederea crepusculara

13. Repara leziunile pielii datorate expunerii la soare
Tot datorita glucorafaninului continut, broccoli are proprietatea de a proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui din interior catre exterior, repara leziunile pielii datorate expunerii in exces la razele UV, o detoxifiaza si ajuta la regenerarea ei.

Cum trebuie consumat

Broccoli isi pastreaza aceste calitati doar daca este consumat crud sau foarte usor gatit la abur. Si tulpina poate fi consumata - poate fi gatita un pic mai mult, intre 3-6 minute. Aceasta ofera fibre de foarte buna calitate, care ajuta tranzitul intestinal.

Precautii

Persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui trebuie sa fie atenti. Aportul excesiv de broccoli ar putea interfera cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral.
Consumul a mai mult de doua cani de broccoli pe zi poate creste riscul formarii calculilor renali.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu