Broccoli face parte din renumita familie a cruciferelor
(brasicaceelor), alaturi de varza, conopida, kale, varza de Bruxelles,
gulie, nap, mustar. Poate avea, la anumite varietati, culoarea galbena
sau chiar violet. Originar din estul Mediteranei si Asia Mica, broccoli a
fost cultivat in Italia din cele mai vechi timpuri romane si a fost
adus in Anglia si America, in anii 1700.
Sarac in calorii,
dar bogat in micronutrienti, broccoli este una dintre legumele care nu
ar trebui sa ne lipseasca din alimentatie. Include in cantitati mari
vitamina C si vitamina K, extrem de necesara pentru o buna circulatie sanguina, dar si fibre solubile si insolubile, care ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) din sange. De asemenea, este bogat in vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor.
Calitatile
nutritionale incontestabile si virtutile terapeutice il recomanda spre
consum in scopul diminuarii riscurilor unor afectiuni grave, precum
cancere sau maladii cardiovasculare. Iata cateva dintre beneficiile consumului de broccoli:
1. Previne artrita
Are
calitatea de a preveni artrita, o boala degenerativa. Substanta
denumita sulforafane blocheaza distrugerea cartilagiilor deoarece
intercepteaza o molecula care produce inflamatia locala.
2. Accelereaza vindecarea in caz de raceala
Continutul
important de vitamina C face ca 100 de grame de broccoli consumate
zilnic in cazul unei raceli sa scurteze tipul de manifestare al
acesteia. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru
atenuarea disconfortului asociat cu raceala si gripa.
3. Lupta impotriva imbatranirii
O
ceasca plina cu buchetele de broccoli contine necesarul zilnic de
vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva radicalilor
liberi, incetinind astfel procesul de imbatranire al celulelor.
4. Regleaza tensiunea arteriala
Consumul
de broccoli contribuie la reglarea tensiunii arteriale prin cele doua
minerale continute in procente insemnate, magneziul si calciul.
5. Are proprietati antiinflamatorii
Fitonutrientii,
care abunda in compozitia sa, diminueaza semnificativ riscul de a face
diabet, de a suferi de boli cardiovasculare si de cancer. Broccoli este o
sursa deosebit de bogata de kaempferol si izotiocianati, ambele fiind
fitonutrienti cu proprietati antiinflamatorii. Contine chiar si
cantitati semnificative de acizi grasi Omega 3, care sunt cunoscuti
pentru capacitatile lor antiinflamatorii.
6. Previne cancerul
Datorita
glucorafaninului, care este transformat de organism in sulforafan,
broccoli combate infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie
raspunzatoare de riscul crescut de cancer gastric. Mai mult, leguma
contine indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant si
anticancerigen, care s-a dovedit ca impiedica dezvoltarea cancerului
mamar, de col uterin, de prostata si stimuleaza functia hepatica.
7. Asigura buna functionare a sistemului nervos
Broccoli
contine un procent semnificativ de potasiu, mineral care mentine
sanatatea sistemului nervos, asigura functionarea optima a creierului si
favorizeaza dezvoltarea masei musculare.
8. Fortifica imunitatea
Broccoli
intareste sistemul imunitar prin doza generoasa de betacaroten pe care o
ofera organismului atunci cand este consumat, potrivit farmaciata.ro.
Zincul si seleniul, desi in procente mici, stimuleaza si ele sistemul
imunitar.
9. Mentine sanatatea oaselor
Aceasta
leaguma contine niveluri ridicate de calciu si vitamina K, ambele cu
roluri importante in mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea
osteoporozei.
10. Favorizeaza slabirea
Broccoli
este bogat in fibre care ajuta digestia, elimina problema constipatiei,
mentin glicemia in limite normale si previn supraalimentarea. In plus, o
ceasca de broccoli are tot atatea proteine ca o ceasca de orez sau de
porumb, insa numarul de calorii este la jumatate.
11. Previne constipatia
Gratie
fibrelor, broccoli mentine sanatos tractul digestiv si reduce riscul de
cancer de colon. Studii recente au aratat ca fibrele dietetice pot juca
un rol insemnat in reglarea sistemului imunitar si in reducerea
inflamatiei.
12. Pastreaza ochii sanatosi
Studiile
au demonstrat ca luteina si zeaxantina continute de aceasta leguma
previn degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta. In plus,
broccoli este o sursa buna de vitamina A, necesara formarii rodopsinei
(albumina prezenta in retina), a epiteliilor de pigment din retina care
asigura vederea crepusculara
13. Repara leziunile pielii datorate expunerii la soare
Tot
datorita glucorafaninului continut, broccoli are proprietatea de a
proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui din interior catre
exterior, repara leziunile pielii datorate expunerii in exces la razele
UV, o detoxifiaza si ajuta la regenerarea ei.
Cum trebuie consumat
Broccoli
isi pastreaza aceste calitati doar daca este consumat crud sau foarte
usor gatit la abur. Si tulpina poate fi consumata - poate fi gatita un
pic mai mult, intre 3-6 minute. Aceasta ofera fibre de foarte buna
calitate, care ajuta tranzitul intestinal.
Precautii
Persoanele
care iau medicamente pentru subtierea sangelui trebuie sa fie atenti.
Aportul excesiv de broccoli ar putea interfera cu medicamentele, prin
aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral.
Consumul a mai mult de doua cani de broccoli pe zi poate creste riscul formarii calculilor renali.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu