Oase slabe si fragile, intr-atat de fragile ca doar o simpla aplecare ar putea provoca o fractura. Vorbim despre osteoporoza,
o boala care afecteaza multi barbati, dar mai ales femei aflate la
menopauza. Potrivit datelor medicale, o femeie din trei si un barbat
din 5, cu varsta peste 50 de ani, vor experimenta fracturi cauzate de
osteoporoza. Genetica, nivelul ridicat de sodiu, consumul de cofeina,
fumatul, deficitul de vitamina B12, toate sunt posibile cauze de osteoporoza.
In timp ce medicamentele - bifosfonatii -
pot ajuta, exista efecte secundare asociate cu acestea. Ce-ar fi sa iti
imbunatatesti sanatatea oaselor cu ajutorul dietei? Si cel mai bun mod
de a face acest lucru este sa incluzi mai multe alimente bogate in calciu si vitamina D. Ambele joaca un rol structural important in mentinerea sanatatii si a rezistentei oaselor.
Avand
in vedere toate beneficiile antiinflamatorii si anticancer asociate cu
vegetalele, iti sugeram sa iti faci stoc in camara cu aceste alimente:
1. Kale
Nu
numai ca estebogata in proteine, vitamina A, C, K si fier, varza este,
de asemenea bogata in calciu, care este absorbabil intrucat nivelul de
oxalati este scazut. Cuplat cu un continut ridicat de vitamina K,
aceasta leguma este ideala pentru sanatatea oaselor.
Mai sunt si
alte legume cu frunze verzi bogate in calciu, precum spanacul, Chard,
rubarba, insa, potrivit studiilor, nu este bine absorbit din cauza ca
acestea au o cantitate ridicata de oxalati.
2. Nasturel
O
alta leguma cu frunze verzi bogata in calciu. La o comparatie gram pe
gram, nasturelul contine mai multa vitamina C decat portocalele, mai
mult calciu decat laptele, mai mult fier decat spanacul si mai mult acid
folic decat bananele.
3. Broccoli
Nu numai
ca sprijina procesul de detoxifiere a corpului nostru, dar broccoli
contine vitamina A si K, care pot ajuta la reglarea metabolismului
vitaminei. De asemenea, este o sursa buna de calciu absorbabil.
4. Smochine si prune uscate
Sunt ambalate cu antioxidanti, fibre, si calciu. Mare si gustari la mijlocul lunii zi! si nu uitati prune uscate tale prea!
5. Melasa
Stim
ca zaharul este nociv. Destabilizeaza nivelul glicemiei din sange, pe
cel al insulinei, incurajeaza stocarea grasimilor, declanseaza diabetul
de tip 2. In mod ironic, melasa - obtinuta in procesul de prelucrare a
trestiei de zahar sau a sfeclei de zahar - are unele puncte bune. Este
surprinzator de bogata in fier, calciu, cupru, mangan si potasiu si
contine vitamina B, care va ofera energie si sustine functia creierului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu