Maioneza este preparata din galbenus de ou amestecat cu ulei, zeama de lamaie, mustar si putina sare. In volumul „Abecedar de nutritie“, profesorul Nicolae Hancu noteaza ca „maioneza contine multe calorii, provenite din lipide. Grasimile prezente in maioneza sunt in principal nesaturate (din ulei), dar ea contine si colesterol (din
ou)“. 100 de grame de maioneza contin nu mai putin de 733 de calorii.
Doar o lingura de maioneza furnizeaza 110 calorii. Tot in 100 de grame
de maioneza sunt inglobate 80 de grame de grasimi si 67 de miligrame de
colesterol.
Daca aveti pofta de maioneza, nutritionistii va sfatuiesc sa o
preparati in casa, din oua proaspete si ulei de masline. Evitati ouale
de rata, fiindca pot vehicula Salmonella. Utilizati zeama de lamaie
stoarsa pe loc, nu acid citric sau suc de lamaie industrial. Maioneza
trebuie consumata ocazional. Nu faceti exces de maioneza, chiar de casa
fiind, recomanda profesorul Hancu, potrivit adevarul.ro. Folositi
maioneza cu zgarcenie, ca un condiment, nu ca fel de mancare principal.
Dupa preparare, maioneza nu trebuie pastrata mai mult de 1-2 zile in
frigider, deoarece se poate altera foarte usor, devenind toxica. Nu
asociati maioneza cu carne sau branzeturi, ci asezonati eventual legume
fierte sau crude.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu