miercuri, 30 septembrie 2015

Ceaiul de sunatoare vindeca hepatita si trateaza depresia

Denumirea botanică a sunătoarei, Hypericum perforatum, face referire la punctele negre regăsite pe interiorul frunzelor, însă numele său popular, iarba Sfântului Ioan, provine de la data de înflorire a plantei, respectiv în preajma acestei sărbători, pe 24 iunie. Este utilizată pentru a ameliora problemele și leziunile musculare, reduce inflamațiile și, asociată cu alte plante, este un bun remediu pentru cazurile de depresie și anxietate.
Datorită ingredientelor pe care le conține, sunătoarea are o serie de beneficii asupra organismului!

Beneficiile ceaiului de sunătoare - tratează depresia ușoară și moderată

Sunătoarea este apreciată și în cazul anxietății și tensiunii nervoase, deoarece conține hiperforină și hipericină, flavonoizi care înlesnesc eliberarea neurotransmițătorilor (dopamină, noradrenalină și serotonină). Aceștia joacă un rol important în funcționalitatea optimă a sistemului nervos, iar hipericina, în special, este capabilă, să inhibe un compus chimic responsabil de anxietate și depresie.
Ca urmare, consumul acestei plante poate induce starea de bine, tratează depresia ușoară sau moderată, fluctuațiile de dispoziție, astenia și oboseala cronică. Planta este indicată, în special, pentru „nevrozele menopauzei”, multe femei experimentând anxietate, depresie și alte tulburări emoționale în această perioadă. Doza necesară va fi stabilită de medicul fitoterapeut.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - răni, vânătăi, arsuri și luxații

Uleiul de sunătoare este este util în cazul rănilor și vânătăilor sau al luxațiilor, entorselor și a venelor varicoase. În timpul sarcinii, aplicat pe burtă și sâni, acest ulei poate preveni vergeturile. Remediul este benefic și în tratarea hemoroizilor și a venelor dureroase, ce pot apărea în lunile de sarcină.
Se tine o compresa cu tinctura de sunatoare pe zona afectata. Va fi diminuata senzatia de durere, leziunea se va vindeca mai rapid si va fi mai putin evidenta in diferitele faze ale vindecarii.
De asemenea, leacurile pe bază de sunătoare reduc fragilitatea vasculară și inflamațiile. Planta conține flavonoide, care îmbunătățesc integritatea pereților venoși, fiind utilă în tratarea venelor inflamate (varice, tromboflebită).   

Beneficiile ceaiului de sunătoare - tulburări obsesiv-compulsive

Se administrează infuzia combinată de sunătoare, câte o jumătate de cană, de 4-6 ori pe zi, în cure de trei luni, urmate de o luna de pauză.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - gripă și afecțiuni respiratorii

Sunătoarea are proprietăți antibiotice și antivirale, care pot ajuta la ameliorarea congestiei sinusurilor și a tusei cronice. Se mai poate prescrie și în caz de gripă și bronșită. O ceașcă de ceai de sunătoare, după micul dejun și cină, poate ajuta la calmarea gâtului și a sinusurilor cu probleme.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - hepatită cronică

Mai multe studii arată că anumite substanţe active din sunătoare (hipericina şi hiperforina în special) atacă viruşii care produc hepatită de tip B şi C.
Sănătoarea reduce ritmul de evoluţie al bolii, ajută la ţinerea sub control a tensiunilor emoţionale care sunt foarte periculoase în cazul celor cu probleme hepatice, protejează ficatul de procesele distructive. Se recomandă infuzia combinată de sunătoare, câte un litru pe zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de alte 3 săptămâni de pauză. Cei cărora le este contraindicat aportul de lichide vor lua pulbere de sunătoare, câte 4 linguriţe pe zi.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - insomnie

Administrarea de sunătoare este utilă celor care au de-a face cu insomniile, întrucât mărește perioada de somn profund fără vise (cea mai odihnitoare fază a somnului), stimulează producția de melatonină (hormonul somnului) și face trezirea mai ușoară.
Se administrează tinctura de sunătoare, de 3 ori pe zi, ultimele doze la orele 19 si 22.

Modalități de administrare

Sunătoarea poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură, macerat în ulei, capsule și cataplasme.
Pentru prepararea infuziei ai nevoie de o linguriță de plantă mărunțită, peste care se adaugă 200 ml de apă fiartă. Ceaiul se acoperă și se lasă 15-20 de minute la infuzat, după care se strecoară și se bea neîndulcit. Se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai pe zi.
Maceratul în ulei se prepară din 20 de grame bine mărunțită care se umezesc cu 20 ml de alcool (peste 70%) și se lasă timp de 12 ore, după care se adaugă 200 ml ulei de floarea soarelui. Amestecul se ține pe baia de abur 3 ore, timp în care se amestecă din când în când. Apoi, compoziția se lasă la macerat timp de 2-3 zile, după care se filtrează și se depozitează în sticluțe închise la culoare.
Pentru tratarea arsurilor superficiale se prepară cataplasme cu infuzie preparată din 30 de grame de plantă la un litru de apă clocotită. Amestecul se ține acoperit timp de 20 de minute, după care se strecoară și se aplică comprese pe zonele afectate.

Precauții și contraindicații

Sunătoarea este contraindicată în cazul în care:
• ești alergic la orice compus al acestei plante;
• ești gravidă;
• urmezi un tratament cu antidepresive, amfetamine sau de subțiere a sângelui, analgezice narcotice;
• există antecedente de depresie severă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu