Patrunjelul contine proteine (20%), flavonoide, care intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant, uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in special, vitamina C.
Substantele componente din uleiul volatil al patrunjelului (miristicin,
limonen, eugenol, etc.) inhiba formarea tumorilor localizate la nivelul
plamanilor. Acestea actioneaza asemanator antioxidantilor care
neutralizeaza anumite tipuri de substante cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de tigara, fumul carbunilor pentru gratar etc.).
Pentru combaterea tumorilor maligne la creier, plamani, ficat si rinichi se recomanda cura de frunze proaspete de patrunjel
(40 g pe zi). Aceasta cura anuleaza reactiile negative ale
alcoolismului si tabagismului, dezintoxica organismul, dar indeparteaza
si mirosul neplacut al gurii, dupa consumul de vin, tutun si usturoi.
Salata de frunze proaspete, amestecate cu putin ulei de masline si zeama
de lamaie, care se consuma intr-o cura de doua saptamani, ajuta la
tonifierea si revigorarea organismului.
Pentru tratarea litiazei renale si biliare si pentru revigorarea
organismelor debilitate, nutritionistii recomanda cura de suc proaspat
din frunze si radacini de patrunjel, in care se consuma zilnic cate
50-200 ml, diluat cu putina apa.
Cateva picaturi de ulei eteric din seminte de patrunjel puse pe un
cub de zahar sunt eficiente contra durerilor renale si biliare,
colicilor intestinale, litiazei, balonariloe intestinale si edemelor
renale si cardiace la nivelul membrelor inferioare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu