miercuri, 13 august 2014

Cum previi mahmureala?

Durerile de cap, uscăciunea gurii, greaţa, senzaţia de disconfort sunt simptomele care apar în urma consumării unei cantităţi mari de băuturi alcoolice în scurt timp. Alcoolul este diuretic şi produce dilatarea vaselor de sânge. Durerile de cap şi starea generală de disconfort, caracteristice mahmurelii, sunt efectul deshidratării organismului, cu pierdere de minerale, al scăderii glicemiei şi al dilatării vaselor de sânge de la nivelul creierului. Simptomele mahmurelii durează circa 24 de ore.
Cum previi mahmureala


- Băuturile alcoolice nu se beau pe stomacul gol! Se consumă, înainte, alimente care conţin amidon: pâine, paste, produse de patiserie, orez.

- La o petrecere, se alternează băuturile alcoolice cu cele fără alcool (apă, sucuri de fructe). Astfel se previne deshidratarea care duce la mahmureală.

- Băuturile acidulate trebuie evitate, pentru că acidul grăbeşte absorbţia alcoolului în sânge.


- Băuturile dulci sunt foarte înşelătoare în ceea ce priveşte concentraţia de alcool.

- Vinul roşu conţine tiramină, o substanţă care determină dureri intense de cap. Prin urmare, e, pe cât posibil, de evitat.

- Băuturile alcoolice deschise la culoare. conţin mai puţini aditivi şi prezintă un risc mai mic de mahmureală.
REMEDII NATURALE  împotriva mahmurelii

1. Mandarinele sunt un excelent remediu împotriva mahmurelii. Se beau circa 500 ml suc proaspăt de mandarine sau se mănâncă, din patru în patru ore, câte o jumătate de mandarină mai puţin coaptă. Dacă mahmureala se manifestă prin stări de greaţă, se poate folosi următoarea reţetă: în 250 ml de apă, se fierb circa 6 g de coji uscate de mandarine şi 3 g de ghimbir proaspăt. Se bea câte o cană din această băutură de două ori pe zi. Remediul nu este indicat celor care au tuse seacă.

2. Hidraţii de carbon din pâine, ouă şi carne – se consumă dimineața, este un mic dejun consistent, bogat în grăsimi.

3. O altă reţetă antimahmureală: se strivesc 5-10 măsline verzi, fără sâmburi, şi se amestecă cu 30 g de zahăr. Amestecul se pune într-un litru de apă şi se fierbe circa 10 minute. Se bea tot lichidul rezultat.

4. Apa şi sucurile naturale de fructe şi de roşii ajută la eliminarea alcoolului din sânge.

5. Cafeaua e o soluţie controversată împotriva mahmurelii, pentru că ea este, la rândul său, un deshidratant. Este foarte populară reţeta constând din cafea cu sare.

6. Vitamina C ajută la scăderea alcoolemiei. Prin urmare, se consumă cât mai multe fructe şi legume care conţin această vitamină, dar şi zeamă de la murături. Rezultate foarte bune dă şi salata din ţelină, ridiche neagră şi pătrunjel verde, dreasă cu zeamă de lămâie.

7. Borşul de putină este şi el foarte eficient, deoarece conţine multă vitamina C, dar şi complexul de vitamine B, cu efect benefic asupra sistemului nervos.

8. Măceşele sunt o sursă importantă de vitamina C. Se pun, după prânz, 2-3 linguri de pulbere de măceşe sub limbă.

9. Mierea, propolisul şi lăptişorul de matcă sunt foarte eficiente în caz de mahmureală. Se recomandă câte 2 linguri de miere de albine, din jumătate în jumătate de oră, timp de 12 ore, dar fără a bea apă. Polenul este un excelent absorbant la nivel celular şi creează poftă de mâncare. În plus, datorită compoziţiei sale complexe (vitaminele B1, B2, B6, C, E, D, oligoelemente, proteine, glucide, lipide, hormoni, enzime etc.) reface echilibrul organismului. Se administrează 50 de picături de tinctură de propolis, dizolvate în 100 ml de apă.

10. Coaja de salcie, care conţine o formă naturală de salicilat, ingredientul activ al aspirinei, este foarte eficientă în atenuarea durerilor de cap. Se pun 2 linguriţe de coajă de salcie la 200 ml de apă şi se fierb circa 10 minute la foc mic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu