sâmbătă, 8 februarie 2014

Ce este Bursita

Bursita e o inflamatie a bursei, un mic sac cu fluid care captuseste si lubrefiaza zona in care elementele articulare-inclusiv os, tendon, ligament, muschi sau piele-se freaca una de alta. Bursele sunt localizate in tot organismul, in interiorul si pe articulatii si in alte locuri in care exista riscul frecarii sau al presiunii. Bursitele pot apare oriunde in organism unde exista o bursa si unde inflamatia determina umplerea cu fluid a acesteia.

Aceasta afectiune e deseori dureroasa. Bursitele pot afecta pe oricine, dar cei care efectueaza actiuni repetitive la locul de munca, in timpul activitatilor sportive sau in activitatile de zi cu zi, au un risc mai mare. Este probabil ca unele din activitatile zilnice cum ar fi folosirea uneltelor, gradinaritul, gatitul si tastatul, sa aiba nevoie de efectuarea de miscari repetitive.

De asemenea, presiunea continua asupra unei articulatii sau asupra unor anumite zone creste riscul de a face bursita. De exemplu, muncitorii care construiesc acoperisuri, cei ce monteaza parchetul sau gardinarii care lucreaza in genunchi toate ziua, pot dezvolta o bursita la bursa rotuliana, iar cei care stau asezati pe suprafete dure o perioada indelungata de timp pot face bursita la bursa oaselor sezutului.
Cauze
Sus

Bursitele sunt cauzate de suprasolicitare si de miscari repetate, un traumatism brusc (deseori usor), perioade indelungate de presiune exercitata asupra unei zone sau imbatranirea si degenerarea gradata a bursei. Bursitele pot fi cauzate si de afectiuni sistemice, cum ar fi artrita septica, infectia (bursita septica) sau traumatismul (bursita traumatica).
Simptome
Sus
Simptomele bursitei includ: durere, senzatie de tensiune, roseata, caldura si/sau cresterea in volum a zonei de langa bursa inflamata.
Simptomele bursitei pot:
-sa iradieze in afara ariei articulare, spre deosebire de durerea artritica, care tinde sa fie localizata doar articular
-sa afecteze exact aria in care este localizata bursa inflamata.
Durerea poate fi sporita de activitate sau de presiune. Durerea si redoarea (intepeneala) se pot accentua in timpul noptii sau dimineata la trezire.
Miscarea sau exercitiile fizice usoare de mobilizare a articulatiei reduc de obicei redoarea (prea multa miscare poate inrautati simptomele existente sau readuce durerea si redoarea).
Bursita se inrautateste tipic daca bursa afectata nu este lasata sa stea in repaus si sa se vindece.
Simptomele bursitei pot fi asemanatoare cu cele din traumatismele de tendon. Leziunile de tendon se mai numesc si tendopatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu