vineri, 13 septembrie 2013

Sonda Voyager 1 a parasit sistemul solar

NASA a anuntat joi, oficial, ca sonda spatiala americana Voyager 1, lansata in 1977, a devenit primul obiect facut de om care a parasit Sistemul Solar.
Dupa o calatorie de aproape 36 de ani, sonda le va permite cercetatorilor pentru prima data sa inteleaga ce exista in spatiul interstelar. "Sonda s-a aventurat in spatiul interstelar. Se afla la 19 miliarde de km de Soare" a declarat NASA.
"Informatii noi, neasteptate arata ca Voyager 1 calatoreste de aproape un an prin plasma sau gazul ionizat prezent in spatiul dintre stele. O analiza detaliata a acestor informatii va fi publicata de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Iowa in revista Sciece", a mai anuntat NASA.
Voyager 1 a fost lansata in anul in care Elvis a murit iar PC-urile se aflau in perioada de inceputuri. "Credem ca acesta este un salt istoric facut de omenire in spatiul interstelar" a declarat Ed Stone, unul dintre coordonatorii proiectului.

Se crede ca Voyager 1 a intrat in spatiul interstelar anul trecut in luna august cand s-au observat schimbari dramatice in ceea ce priveste expunerea sondei la radiatii.
"Toti am sarit la propriu de pe scaune atunci cand am vazut oscilatiile de date care indicau ca sonda a intrat intr-o regiune diferita a spatiului", a declarat cercetatorul Don Gurnett.
"Voyager 1 a ajuns acolo unde niciun obiect facut de om nu s-a mai aflat vreodata devenind una dintre cele mai importante realizari tehnologice din istoria stiintei" a declarat John Grunsfeld. Sora geamana a lui Voyager 1, Voyager 2 se afla in spatele ei si va parasi Sistemul Solar peste 3 ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu