duminică, 15 septembrie 2013

Proprietăţile cătinei pentru sănătate

Proprietăţile cătinei sunt cunoscute de sute de ani în întreaga lume. Ea este unul dintre cei mai buni antioxidanţi naturali şi ajută la regenerarea celulelor. În plus, este recomandată împotriva bolilor de piele, a gripei şi a îmbătrânirii premature.

Stimulează imunitatea


Fructele de cătină conţin vitaminele A şi C, complexul de vitamine B, E, P, K, F şi microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, fier şi sodiu.

Dintre toate fructele, ea are cea mai mare cantitate de vitamina C, de aproape zece ori mai mult decât citricele. În plus, este bogată şi în beta-caroten (mai mult decât morcovul), în pectine, în zaharuri, în aminoacizi şi în acizi graşi esenţiali. Cătina este recomandată persoanelor lipsite de poftă de mâncare şi cu imunitate scăzută.

Tratează hepatita

Cătina este indicată în special anemicilor, pentru recuperarea energiei după efort fizic şi intelectual. Ea ajută organismul să se refacă mult mai uşor după o boală şi este folosită frecvent ca adjuvant în tratarea gripei şi a răcelii.

Hepatita, colita, ateroscleroza, dependenţa de alcoolism şi de ţigări se vindecă mai repede dacă ţii o cură cu cătină. Pune ­două picături de ulei de cătină într-o linguriţă cu miere şi ia-o de trei ori pe zi, timp de 10 zile pe lună.

Previne apariţia ulcerului


Uleiul de cătină este utilizat în tratamentul ulcerului, al alergiilor şi al reumatismului. De asemenea, ajută la vindecarea afecţiunilor oftalmologice şi este bună pentru hipertensiune arterială, gingivită, stres şi astenie.

Din cătină se obţin produse de farmacie pentru tratarea depresiilor, a bolii Parkinson, a tumorilor şi a leucemiei. Uleiul de cătină este folosit şi în industria cosmetică, pentru obţinerea cremelor care regenerează ţesuturile şi combat îmbătrânirea pielii. Este eficient în tratamentul arsurilor, în dermatite, în eczeme, în acnee, în psoriazis şi în arsuri solare.

Proprietăţi


119 kcal/ 100 g

Proteine 0,9 g

Carbohidraţi 25,5 g

Calciu 104 mg

Fier 8,8 mg

Reţeta 1. Dulceaţă de cătină

Ingrediente: 2 kg cătină; 2 kg zahăr; 2 căni apă.

Preparare: Fierbe un sirop din apă şi zahăr, circa un sfert de oră. Când începe să facă bule mari, pune în vas boabele de cătină şi lasă-le la fiert, adunând spuma formată.

Când dulceaţa devine lucioasă, ia o nuanţă de portocaliu închis şi este legată, stinge focul. Pune dulceaţa călduţă în borcane spălate şi uscate, apoi las-o la răcit, fără capac, pentru a prinde crustă. La sfârşit, închide capacele şi depozitează borcanele în cămară.

Proprietăţi sănătate:

Dulceaţa de cătină îţi oferă energie şi vitalitate. Acest preparat este delicios şi are un efect mai puternic decât cel al cafelei. Atunci când  te simţi obosită şi vrei să te revigorezi, nu uita că dulceaţa de cătină îţi redă vioiciunea pierdută.

Reţeta 2. Ulei de cătină

Ingrediente: 150 g fructe proaspete de cătină  mărunţite; 150 ml ulei de floarea-soarelui.

Preparare:

Adaugă 150 ml ulei de floarea-soarelui peste 150 g fructe proaspete de cătină mărunţite. Ţine vasul la temperatura camerei timp de trei săptămâni şi agită-l de câteva ori pe zi.

După acest interval, zdrobeşte boabele şi pune-le din nou în ulei. Lasă-le încă două zile la lumină şi la căldură. Apoi transferă cu grijă într-un vas de sticlă partea limpede care se află deasupra uleiului. Este indicat să le depozitezi în locuri răcoroase şi ferite de lumină.

Proprietăţi sănătate:

Uleiul de cătină este indicat în tratarea acneei, a bolilor de piele, a iritaţiilor provocate de arsuri, a insolaţiilor. Rănile se acoperă cu cataplasme înmuiate în acest ulei. Mai mult,  el este folosit şi pentru producerea unor creme şi a unor preparate cosmetice împotriva îmbătrânirii pielii şi a ridurilor.

Remediu pentru căderea părului

Infuzia de cătină întăreşte firul de păr şi-i dă volum. Pune câte două linguri de fructe şi de frunze în două pahare cu apă fierbinte, lasă-le la infuzat timp de patru ore într-un spaţiu răcoros, apoi strecoară amestecul. Bea câte 150 ml de infuzie de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de masă. De asemenea, masează pielea capului cu această infuzie în fiecare seară.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu