miercuri, 18 septembrie 2013

Noi mistere despre nucleul Pamantului

Miezul solid din interiorul Pamantului, format din fier, este de dimensiunea Lunii si este inconjurat de un nucleu extern lichid. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au descoperit faptul ca miezul se roteste in directia est, iar nucleul se invarte spre vest.

Misterul in ceea ce priveste sensul de rotatie al miezului Pamantului dainuia de peste 300 de ani, relateaza Science Daily.

Desi Edmund Halley, care a descoperit si cunoscuta cometa, a aratat in anul 1692 ca miscarea campului magnetic al Pamantului este spre vest, este pentru prima data cand oamenii de stiinta au fost capabili sa lege modul in care miezul interior se invarte si comportamentul nucleului exterior.

Planeta se comporta in acest fel ca o consecinta a campului geomagnetic al Pamantului. Rezultatele cercetarilor, publicate in revista Proceedings of the national Academy of Sciences, ajuta oamenii de stiinta sa interpreteze dinamica miezului Pamantului, care este sursa campului magnetic al planetei noastre.

"Campul magnetic impinge spre est miezul interior, facandu-l sa se roteasca mai repede decat Pamantul (in ansamblu - n. red.), dar impinge in directie opusa miezul lichid exterior, care creeaza o miscare spre vest", a spus dr. Philip Livermore de la Universitatea din Leeds.

Faptul ca schimbarile campului magnetic interior al Pamantului sunt lente, intr-un interval de timp de decenii, inseamna ca forta elctromagnetica responsabila pentru impingerea miezului interior si exterior se va modifica de la sine, odata cu timpul.

Acest lucru ar putea explica fluctuatiile rotatiei spre est a miezului interior al Pamantului.

Autorii au folosit un model al miezului Pamantului care a rulat pe super-computerul Monte Rosa, de la Centrul Swiss National de la Lugano, Elvetia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu