joi, 16 iulie 2015

Factori ce pot cauza sensibilitatea dintilor

Simți durere de fiecare dată când te bucuri de înghețata preferată sau atunci când sorbi dintr-un espresso cald? Dacă răspunsul este DA, atunci trebuie să știi că suferi de sensibilitate dentară.
Această problemă afectează aproximativ 70% din populația globului și se manifestă printr-o durere accentuată la nivelul dinților atunci când aceștia sunt expuși alimentelor foarte calde sau foarte reci. În cazuri extreme, chiar și o simplă înghițitură de apă poate crea un disconfort accentuat.
Sensibilitatea dentară este cauzată de expunerea treptată a părţii mai moi a dintelui,  situată sub smalţul dintelui, care poartă numele de "dentină".
Dentina este străbătută de mici canale (canalicule) ce conţin terminaţii nervoase şi sunt pline cu fluid. Atunci când mâncăm sau bem alimente şi băuturi fierbinţi, reci sau dulci, ele pot face acest fluid să se mişte. Ca răspuns la mişcarea fluidului din canalicule, terminaţiile nervoase reacţionează prin declanşarea unei senzaţii bruşte de disconfort sau unei dureri scurte, ascuţite.
Iată care sunt cei mai comuni factori ce pot cauza sensibilitatea dentară!

Periajul dentar agresiv

Obiceiurile ce ţin de igiena dentară, cum ar fi periajul prea frecvent, prea puternic sau cu o periuţă cu peri duri, pot uza în timp smalţul dinţilor. Ele pot cauza şi retragerea gingiilor, care duce la o expunere şi mai mare a dentinei.

Gingivita

Atunci când ţesutul din care este formată gingia este inflamat şi slăbit de gingivită (o afecţiune a gingiei) este posibil să suferi de sensibilitatea gingiilor, putând resimţi sensibilitatea dentară deoarece o suprafaţă mai mare din dentina de la rădăcina dintelui este expusă.

Bruxism

Dacă scrâşneşti din dinţi în somn sau strângi din dinţi în timpul zilei este posibil să provoci uzura smalţului şi expunerea stratului de dentină de sub acesta.

Retragerea gingiilor

Retragerea gingiei din apropierea unui dinte sensibil, cauzată de afecţiuni cum ar fi o boală care afectează gingia, poate conduce la expunerea dentinei dintelui şi stă la baza sensibilităţii dentare. Şi periajul prea puternic sau prea frecvent al dinţilor poate duce la retragerea gingiilor.

Albirea dinţilor

80% din pacienţii care urmează un tratament de albire a dinţilor vor suferi ulterior de sensibilitate dentară. Cele mai uzuale ingrediente pentru albirea dinţilor sunt peroxidul de hidrogen şi peroxidul de carbamidă, despre care se ştie că determină sensibilitatea dentară prin penetrarea smalţului dinţilor.

Eroziunea acidă

Băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din fructe, anumite fructe şi legume şi oţetul balsamic conţin acizi care pot slăbi smalţul dinţilor şi conduce la uzura acestora.
Consumul de alimente sau băuturi acide de 4 sau mai multe ori pe zi poate conduce la riscul de apariţie a eroziunii acide.
Dacă nu este tratată, această afecţiune, cunoscută sub numele de ,,uzură acidă" sau ,,eroziune acidă" poate conduce la apariţia  durerilor de dinţi, la decolorarea sau îngălbenirea dinţilor sau la apariţia de dinţi transparenţi, subţiaţi.

Apa de gură

Apa de gură ajută într-adevăr la păstrarea igienei gurii, însă conținutul ei acid duce în timp la eroziunea smalțului dinților și la sensibilitate dentară, în cele din urmă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu