luni, 9 martie 2015

Laptele romanesc dispare de pe piata

De la 1 aprilie, Europa renunţă la sistemul cotelor în domeniul lactatelor, astfel că marii producători europeni vor fi liberi să producă oricât de mult.

Atât la nivel guvernamental, cât şi în rândul producătorilor se vorbeşte despre faptul că eliminarea cotelor va duce la o creştere a importurilor de astfel de produse în România, cu impact extrem de grav asupra fermierilor.

„Când o să dispară cota de lapte o să fie un dezastru pentru micii producători din România, pentru că ne invadează laptele din alte state UE, cu performanţe remarcabile în acest domeniu. Să nu uităm că, în urmă cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusă tocmai pentru că ţări precum Franţa, Germania, Olanda etc. obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa. Fermierii trebuie să fie mai bine informaţi, să ştie ce îi aşteaptă. Soluţia este să se unească în asociaţii puternice. În ultimele luni, am constatat că mulţi crescători mici şi mijlocii de bovine au înţeles că singuri nu vor avea nicio şansă şi ne caută pentru a înfiinţa sindicate. Numai de la sfârşitul anului trecut am înfiinţat sindicate în mai multe judeţe, din care fac parte peste 4.000 de crescători de bovine”, a declarat Horaţiu Raicu, secretarul general al AGROSTAR.

Potrivit studiului realizat pentru Comisia Europeană, eliminarea cotelor va duce, cel mai probabil, la o producţie mai mare la nivel european, ceea ce va determina o reducere a preţului plătit fermierilor. De aici pericolul decapitalizării, a imposibilităţii de a face investiţii sau chiar a falimentului pentru micii fermieri din România, care sunt grav afectaţi de fiecare dată când cotaţia laptelui scade. Mai ales că, fiind divizaţi, au o putere de negociere extrem de mică în raport cu procesatorii, preponderent multinaţionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu