luni, 5 ianuarie 2015

Brusturele, planta care harniceste bila si ficatul

Arctium lappa

Descrierea speciei. Botezat de popor cu diverse nume ca: lipan, lapuc si clococean, brusturele este o specie erbacee bienala, foarte raspandita in flora noastra prin locuri virane, pe langa garduri si pe marginea padurilor. in pamant are un rizom vertical care se continua cu o radacina pivotanta carnoasa; tulpina inalta pana la 2m este ramificata si paroasa, poarta frunze dispuse altern, de culoare verde pe fata superioara, cenusiu-tomentoasa pe cea inferioara. Frunzele inferioare sunt foarte mari, petiolate, cu limbul rotunjit la baza si cu marginea intreaga; frunzele superioare sunt de dimensiuni din ce in ce mai mici spre varf. Florile pentamere, tubulare, de culoare purpurie sunt dispuse in capitule globuloase, inconjurate de bractei incovoiate la varf in forma de carlig; fructul este o achena. Infloreste in lunile august-septembrie.
Produsul vegetal folosit. Se utilizeaza numai radacinile ( Radix Bardanae ) recoltate inainte de inflorire in al doilea an de vegetatie, sau toamna in primul an de vegetatie.

Principii active: nitrat de potasiu, ulei volatil o lactona cu structura insuficient precizata, acid cafeic, vitamine din complexul B.

Actiune farmacologica: diuretica, coleretica si hipoglicemianta; de asemenea are si proprietati antifurunculoase.

Intrebuintari. Se foloseste ca diuretic si sudorific sub forma de ceai prin macerarea timp de 30-60 min. a 3-4 linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita, iar dupa filtrare prin vata si indulcire, se bea in cursul unei zile. In cazul diabeticilor ceaiul se indulceste cu zaharina. Extern, infuzia asociata cu frunze de mesteacan se foloseste ca lotiune pentru cresterea parului, frectionand pielea capului , o data pe saptamana dupa spalare, cu aceasta fiertura careia i s-a mai adaugat si o lingurita de otet.


Alunga stresul Brusturele ajuta, printre altele, la normalizarea tensiunii arteriale, daca se administreaza cate o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. „De asemenea, acest remediu este benefic si in caz de stres sau de stari de nervozitate, fiind indicat sa se bea ceai preparat dintr-o jumatate de lingurita de radacina de brusture, in amestec cu o cantitate egala de flori de tei si cu un varf de cutit de busuioc, la o cana cu apa clocotita. Infuzia se bea pe parcursul unei zile“, recomanda medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competente in apifitoterapie, de la Clinica MedAs din Bucuresti.

Harniceste bila si ficatul Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejandu-l de actiunea unor substante nocive, cum ar fi cele continute de alcool sau de unele medicamente. De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea functiei hepato-biliare. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de radacina de brusture maruntita si din 300 ml de apa clocotita, se fierbe la foc mic timp de doua-trei minute, se lasa la infuzat 15 minute, iar apoi se filtreaza. Se bea o cana de ceai, in decursul unei zile, timp de 14 zile. In plus, o astfel de cura este indicata si persoanelor care sufera de calculi biliari, lor fiindu-le indicat sa bea cate una-doua cani de ceai de brusture pe zi.  

Adjuvant in diabet Un alt efect dovedit al brusturelui este cel de reducere a nivelului glicemiei. Medicii fitoterapeuti recomanda, in general, persoanelor cu diabet o cura cu doua-trei cani de ceai din radacina de brusture zilnic, timp de 15 zile pe luna. Diabeticii pot urma o cura anuala de trei-sase saptamani si cu tinctura de brusture. Se ia cate o lingurita de tinctura de patru ori pe zi, dupa masa. Totusi, astfel de terapii trebuie facute doar cu acordul unui specialist si monitorizand periodic nivelul glicemiei, deoarece poate exista risc de hipoglicemie.



Cataplasme in caz de acnee Brusturele contine o substanta, arctiozida, cu actiune comparabila cu cea a penicilinei. Astfel, cataplasmele cu frunze de brusture (frunzele spalate se stropesc cu ulei de eucalipt si se aplica pe locurile afectate) sunt indicate in tratamentul unor boli de piele precum acneea, furunculoza si cuperoza. Compresele se schimba de trei ori pe zi, iar terapia trebuie urmata timp de doua-trei saptamani. In paralel, se poate bea decoct din radacina de brusture si de cicoare, care se prepara din 30 g de amestec la un litru de apa. Amestecul se fierbe timp de cinci minute, se strecoara si se bea pe parcursul unei zile. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu