O gramada de plante care sunt numite buruieni,
merita prea putin acest nume. Unele dintre ele, precum spanacul
salbatic (Chenopodium), poseda radacini puternice, patrunzatoare care
aduc azotul si oligoelementele binefacatoare din subsol catre suprafata.
Alte plante, precum cele listate mai jos, poseda considerabile
beneficii medicinale – cu mult mai multe de fapt decat orice produse
farmaceutice.
Papadia
Gandeste-te de doua ori inainte de a decide sa arunci ultima
papadie crescand in gradina ta. Aceste plante cu floarea galbena sunt
una dintre cele mai mari surse de betacaroten ale naturii (din care este
facuta vitamina A, antioxidantul esential), si mai sunt si bogae in
proteine, minerale, vitamine si acizi grasi esentiali. Fiecare parte a
plantei de papadie – de la radacina la floare – este comestibila, iar
consumul de papadie pe termen lung a fost pus in legatura cu
functionarea cardiovasculara si hepatica imbunatatita, beneficii
digestive (inclusiv tratament pentru constipatie) si, datorita
proprietatilor ei diuretice, curatirea rinichilor.Alegeti acele fire de
papadie nici prea tinere, nici prea batrane si cu floarea de un galben
‘viu’.
Urzicile
Oricine a fost atins de perii plantei de urzica poate intelege cu
usurinta de ce au dezvoltat aceste plante o reputatie ca de buruieni
nedorite. In realitate totusi, planta de urzica este o centrala
energetica a nutritiei. Radacinile si frunzele ei sunt bogate in fier,
calciu si vitaminele A si K, si a fost utilizata timp de secole in
Europa pentru a trata slabiciunea intestinala, malnutritia, diarea si
nenumarate afectiuni ale pielii. Mai mult, o lingura de suc proaspat de
urzici luat de cateva ori pe zi s-a aratat ca elimina acidul uric, un
produs secundar al digestiei proteinelor care se acumuleaza in tesuturi
si articulatii, ducand la afectiuni inflamatorii dureroase precum guta,
potrivit viataverdeviu.ro.
Brusture
Brusturele – planta aceea iritanta care isi agata constant tepii
incarligati in hainele noastre pentru a-si raspandi samanta – este o
alta buruiana cu inima de aur. De fapt, brusturele (incluzand toate
subspeciile sale) este plin de fitochimicale ce poseda proprietati
antibacteriene, anti-inflamatorii si antioxidante. In consecinta,
brusturele este bun la tratarea afectiunilor pielii (in special acneea,
eczemele si psoriazisul), problemelor cardiace si bolilor degenerative
precum artrita si cancerul. Ca si papadia, brusturele mai ajuta si la
digestie, prin stimularea secretiilor digestive.
Amarantul (stirul)
Desi in Occident stirul este privit in mod obisnuit ca o plaga,
alte tari il recunosc ca o grana vitala si o leguma frunzoasa. Precum
quinoa si hrisca, semintele de amarant sunt fara gluten, o proteina
completa si de asemenea si o fantastica sursa de fibra, fier, acizi
grasi si numeroase oligoelemente. Consumul regulat al acestor produse de
la amarant a fost aratat ca reduce colesterolul si presiunea sanguina,
amplifica functionarea sistemului imunitar si trateaza o gramada de boli
serioase, inclusiv cancerul. Frunzele de amarant, care sunt adesea
fierte sau gatite la abur, sunt 90% digestibile atunci cand sunt gatite
si poseda beneficii de sanatate similare altor plante frunzoase verzi
precum kale, spanacul si brocoli.
Iarba grasa
Iarba grasa, mai numita si porcina, este inca o buruiana medicinala
care este o sursa populara de nutritie in Lumea a Treia, in mare parte
pentru ca propaseste pe soluri sarace. Potrivit cercetatorilor de la
Universitate statului Texas din San-Antonio, frunzele de iarba grasa (ce
pot fi mancate ca leguma gatita), contin mai multi acizi grasi omega-3
decat orice alta planta comestibila, facandu-le bune pentru
imbunatatirea functionarii creierului si sistemului cardiovascular.
Cercetatorii au mai descoperit ca iarba grasa contine de la 10 la de 20
de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decat
oricare alt fruct sau leguma testata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu