O gramada de plante care sunt numite buruieni,
 merita prea putin acest nume. Unele dintre ele, precum spanacul 
salbatic (Chenopodium), poseda radacini puternice, patrunzatoare care 
aduc azotul si oligoelementele binefacatoare din subsol catre suprafata.
 Alte plante, precum cele listate mai jos, poseda considerabile 
beneficii medicinale – cu mult mai multe de fapt decat orice produse 
farmaceutice.
Papadia
Gandeste-te de doua ori inainte de a decide sa arunci ultima 
papadie crescand in gradina ta. Aceste plante cu floarea galbena sunt 
una dintre cele mai mari surse de betacaroten ale naturii (din care este
 facuta vitamina A, antioxidantul esential), si mai sunt si bogae in 
proteine, minerale, vitamine si acizi grasi esentiali. Fiecare parte a 
plantei de papadie – de la radacina la floare – este comestibila, iar 
consumul de papadie pe termen lung a fost pus in legatura cu 
functionarea cardiovasculara si hepatica imbunatatita, beneficii 
digestive (inclusiv tratament pentru constipatie) si, datorita 
proprietatilor ei diuretice, curatirea rinichilor.Alegeti acele fire de 
papadie nici prea tinere, nici prea batrane si cu floarea de un galben 
‘viu’.
Urzicile
Oricine a fost atins de perii plantei de urzica poate intelege cu 
usurinta de ce au dezvoltat aceste plante o reputatie ca de buruieni 
nedorite. In realitate totusi, planta de urzica este o centrala 
energetica a nutritiei. Radacinile si frunzele ei sunt bogate in fier, 
calciu si vitaminele A si K, si a fost utilizata timp de secole in 
Europa pentru a trata slabiciunea intestinala, malnutritia, diarea si 
nenumarate afectiuni ale pielii. Mai mult, o lingura de suc proaspat de 
urzici luat de cateva ori pe zi s-a aratat ca elimina acidul uric, un 
produs secundar al digestiei proteinelor care se acumuleaza in tesuturi 
si articulatii, ducand la afectiuni inflamatorii dureroase precum guta, 
potrivit viataverdeviu.ro.
Brusture
Brusturele – planta aceea iritanta care isi agata constant tepii 
incarligati in hainele noastre pentru a-si raspandi samanta – este o 
alta buruiana cu inima de aur. De fapt, brusturele (incluzand toate 
subspeciile sale) este plin de fitochimicale ce poseda proprietati 
antibacteriene, anti-inflamatorii si antioxidante. In consecinta, 
brusturele este bun la tratarea afectiunilor pielii (in special acneea, 
eczemele si psoriazisul), problemelor cardiace si bolilor degenerative 
precum artrita si cancerul. Ca si papadia, brusturele mai ajuta si la 
digestie, prin stimularea secretiilor digestive.
Amarantul (stirul)
Desi in Occident stirul este privit in mod obisnuit ca o plaga, 
alte tari il recunosc ca o grana vitala si o leguma frunzoasa. Precum 
quinoa si hrisca, semintele de amarant sunt fara gluten, o proteina 
completa si de asemenea si o fantastica sursa de fibra, fier, acizi 
grasi si numeroase oligoelemente. Consumul regulat al acestor produse de
 la amarant a fost aratat ca reduce colesterolul si presiunea sanguina, 
amplifica functionarea sistemului imunitar si trateaza o gramada de boli
 serioase, inclusiv cancerul. Frunzele de amarant, care sunt adesea 
fierte sau gatite la abur, sunt 90% digestibile atunci cand sunt gatite 
si poseda beneficii de sanatate similare altor plante frunzoase verzi 
precum kale, spanacul si brocoli.
Iarba grasa
Iarba grasa, mai numita si porcina, este inca o buruiana medicinala
 care este o sursa populara de nutritie in Lumea a Treia, in mare parte 
pentru ca propaseste pe soluri sarace. Potrivit cercetatorilor de la 
Universitate statului Texas din San-Antonio, frunzele de iarba grasa (ce
 pot fi mancate ca leguma gatita), contin mai multi acizi grasi omega-3 
decat orice alta planta comestibila, facandu-le bune pentru 
imbunatatirea functionarii creierului si sistemului cardiovascular. 
Cercetatorii au mai descoperit ca iarba grasa contine de la 10 la de 20 
de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decat
 oricare alt fruct sau leguma testata.
 

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu