Capsunile sunt
folosite ca ingredient-vedeta in inghetata, gemuri, siropuri,
cocktail-uri, prajituri sau pot fi consumate pur si simplu proaspete,
avand un gust racoritor si dulceag.
Ca o curiozitate, stiai ca aceste fructe fac parte din familia trandafirului si ca sunt singurele fructe care au seminte la exterior?
In comparatie cu merele, portocalele sau bananele, capsunile au cel
mai mare continut de nutrienti, printre acestia numarandu-se vitamina
C, potasiul, folatii, fibrele si antioxidantii.
O portie de 140 de grame de capsuni are doar 50 de calorii si circa
3 grame de fibre, majoritatea solubile, ceea ce face din aceste fructe
aliati imbatabili contra kilogramelor in plus. De asemenea, fibrele
ajuta la reducerea colesterolului si la prevenirea constipatiei.
Dar sa vedem care sunt beneficiile capsunilor pe larg in cele ce urmeaza:
Intaresc imunitatea – datorita continutului
crescut de vitamina C (o portie are 100% vitamina C din doza zilnica
recomandata), care protejeaza organismul de infectii. Capsunile sunt
recomandate indeosebi primavara, atunci cand temperaturile oscileaza si
exista riscul crescut de viroze respiratorii, insa cum acestea nu se
gasesc in forma proaspata decat spre sfarsitul lunii mai, putem sa dam o
raita la supermarket pentru o portie de capsuni congelate.
Previn bolile de inima – nu degeaba au capsunile
forma dragostei! Flavonoidele si antioxidantii care se regasesc din
belsug in capsuni au rolul de a preveni acumularea de colesterol pe
vasele de sange, care pot obstructiona circulatia sanguina. De asemenea,
aceste substante au proprietati antiinflamatorii care au efect
miraculos in ameliorarea simptomelor de gastrita.
Previn constipatia si diabetul – cantitatea mare
de fibre din capsuni ajuta la motilitatea intestinala, favorizand
eliminarea toxinelor. In plus, fibrele ajuta la reglarea nivelului de
zahar din sange, capsunile devenind astfel cei mai buni prieteni ai
bolnavilor de diabet. Iar indexul glicemic al capsunilor este de doar
40, fiind astfel ideale in curele de slabire.
Combat cancerul - antioxidanti precum luteina sau
zeaxantina prezenti in capsuni ajuta la incetinirea ritmului de crestere
a celulor canceroase, oprind astfel evolutia cancerului.
Ajuta la slabire – au foarte putine calorii si
multe fibre care te ajuta sa mentii senzatia de satietate, astfel incat
sa nu mai mananci in cantitati mari si sa faci alegeri nesanatoase,
bogate in calorii. Mai mult decat atat, vitamina C stimuleaza
metabolismul, care ajuta la arderea rapida a caloriilor.
Previn accidentele vasculare - antocianii si
quercitina, antioxidanti puternici pe careii gasim in capsuni, pot
preveni formarea cheagurilor de singe, care sunt principalii factori de
risc in aparitia atacului cerebral. De asemenea, continutul crescut de
potasiu din capsuni a fost asociat cu un risc mai mic de accident
vascular.
Excelente pentru gravide – desi par simple
mofturi, capsunile cerute de gravide in timpul sarcinii au o logica.
Aceste fructe sunt bogate in folati, substante de care fatul are foarte
mare nevoie pentru dezvoltarea cerebrala si a maduvei spinarii. In plus,
acidul folic din capsuni poate preveni anumite anomalii congenitale
care pot surveni la nastere.
Amelioreaza astmul si alergiile - datorita
proprietatilor antinflamatoare ale quercitinei, un compus care se
regaseste in cpapsuni. Simptome precum curgerea nasului, ochii iritati
si urticaria sunt ameliorate.\
Alunga depresia - folatii din capsuni tin sb
control nivelul de homocisteina, substanta care in exces poate interfera
cu productia de hormoni ai fericirii (serotonina, dopamina si
norepinefrina), care sunt responsabili cu buna-dispozitie, odihna si
apetitul.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu