marți, 11 martie 2014

Sunt toxice betisoarele parfumate?

Fumul aromat, menit sa-ti parfumeze casa, poate sa duca la afectiuni respiratorii. Riscurile sunt cu atat mai mari cu cat incaperea in care ard betele este mai putin aerisita – spre exemplu, o camera de apartament.

Dar, ce face betisoarele atat de potential periculoase?

Hidrocarburi policiclice cancerigene

Cand rasina aromata este arsa, fumul  rezultat contine hidrocarburi aromate policiclite. Acestea sunt substante care afecteaza plamanii , numarandu-se printre factorii care dau cancer pulmonar la cei care lucreaza in minele de carbune. Acelasi tip de hidrocarburi sunt cele care intra in compozitia aerului atmosferic poluat.

Alte substante cancerigene care se gasesc in fumul betiloarelor sunt benzenul si compusii carbonilati.

O lista mare de riscuri

Un studiu publicat intr-o revista de specialitate arata legatura dintre expunerea indelungata la fumul betisoarelor aromate si riscul sporit de cancer al tractului respirator. Se arata ca persoanele care sunt expuse zilnic fumului aromat, mai mult de 40 de ani, prezinta un risc sporit cu 70 % de a face cancer.

Studii anterioare aratasera ca fumul betisoarelor aromate si cel de tamaie poate provoca tumori pe creier si leucemie, la copii.

Masuri preventive

Daca totusi vrei sa-ti parfumezi casa, cel mai bine e sa apelezi la un difuzor de arome, care-ti permite sa arzi uleiuri aromate.  Daca totusi continui sa fii adepta betisoarelor parfumate sau a tamaii arse, ia in considerare urmatoarele masuri preventive:

-  Foloseste in paralel si un ionizator de aer (o lampa cu sare de Himalaya, spre exemplu). Ionii negativi emisi atrag si neutralizeaza particulele pozitive ale substantelor poluante.

-  Nu sta in incaperea in care ai aprins betisoare. Deschide geamurile si lasa aerul sa circule.

- Foloseste betisoare/tamaie de calitate.

- Nu aprinde betisoare des. Daca esti insarcinata, astmatica sau ai copii mici, evita sa le folosesti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu