sâmbătă, 26 octombrie 2013

Real Madrid - FC Barcelona meciul anului 26 octombrie

Cele două forțe ale fotbalului spaniol se întâlnesc azi pentru prima oară în acest sezon.

El Clasico este un meci de fotbal care a depășit, însă, de multă vreme granițele teritoriale ale Spaniei. În prezent, este cel mai urmărit joc din sport, atrăgând o audiență globală de aproape 500 de milioane de oameni.

Împreună, Real Madrid și FC Barcelona au câștigat 54 de titluri în Spania - gruparea din Capitală având 32 - și 13 succese în Liga Campionilor. Real conduce și la acest capitol, cu scorul de 9-3.

Meciul dintre cele două echipe are numeroase fațete. De la rivalitatea istorică, între catalani și spanioli, la cea modernă - Lionel Messi vs. Cristiano Ronaldo. Cei doi au dominat clar topurile dedicate celor mai buni fotbaliști din lume în ultimii ani, iar cifrele arată de ce.

Messi și Ronaldo au marcat la foc automat în ultimele cinci sezoane, de când lusitanul a ajuns pe ”Santiago Bernabeu”. Ambiția celor doi a doborât numeroase recorduri. Cristiano a marcat 154 de goluri în 144 de meciuri în Primera, având o medie de aproape un gol pe meci și în celelalte competiții. Lionel a înscris de 169 de ori în prima ligă spaniolă, tot în 144 de partide, reușind evoluții sclipitoare și în cupele europene.

În acest sezon, atât Real, cât și Barcelona, au mai cumpărat câte un superstar. Galezul Gareth Bale a ajuns la Madrid pentru 100 de milioane de euro, devenind cel mai scump fotbalist din istorie, în timp ce catalanii l-au înregimentat pe creativul brazilian Neymmar. Niciunul dintre cei doi nu a rupt gura târgului până acum, însă ambii au un potențial uriaș.

Bale ar putea rata meciul de azi, de pe Camp Nou, însă Neymar ar trebui să fie în teren din primul minut. O altă absență importantă este cea a lui Gerard Pique, fundașul gazdelor accidentându-se în timpul meciului din Liga Campionilor cu AC Milan (1-1).

Cele două formații au schimbat și antrenorii de la ultimul El Clasico. Catalanii au mizat pe relativ necunoscutul Gerardo Martino, un argentinian care mizează mult pe circulația balonului, deși nu în stilul tiki-taka. Mai mult, sub comanda lui Martino, jocul obsesiv de posesie al formației ”blau-grana” nu mai este punctul central al tacticii.

De celaltă parte, Real l-a înlocuit pe Jose Mourinho cu italianul Carlo Ancelotti. Fost câștigător al Ligii Campionilor cu AC Milan, atât ca jucător, cât și ca antrenor, Ancelotti pare să se fi adaptat fără probleme la cerințele uriașe de pe Santiago Bernabeu. Real Madrid practică un fotbal organizat și - cu toate că nu mai beneficiază de contraatacurile letale din perioada lui Mourinho - defensiva este mult mai eficientă în acest moment.

În clasamentul din Spania, după nouă etape, FC Barcelona este lider, cu 25 de puncte, iar Real este pe locul 3, cu 22 de puncte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu