Busuiocul este o planta medicinala cu tulpina
paroasa si flori mici albe sau roz, care se poate inalta pana la
jumatate de metru. Se intalneste mai ales in zonele de campie si se
dezvolta armonios in conditii de umezeala si caldura. Se poate recolta
din luna iulie pana in septembrie, prin taiere de la 7-13 cm de pamant.
Contine ulei volatil bogat in estrargol si linalol, saponozide,
triterpenice, tanoizi. busuiocul este aromat si are miros dulce
intepator. Este utilizat si in gastronomie pentru aromatizarea
mancarurilor (se adauga de obicei la sfarsitul gatirii preparatelor
culinare pentru a nu se i se diminua aroma). In stare proaspata, se va
pastra in in pungi de plastic la rece. Uscat, isi pierde calitatile
aromatice.
Fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana inflorita, semintele, frunzele si florile.
Uz intern:
- cefalee, tuse, tulburari gstrointestinale
(absoarbe gazele, calmeaza colicii abdominali), reduce starile de voma,
bronsite cronice sau acute, tuse, dispepsii, epigastralgii, ulcer
gastric, astenie, boli renale, stari febrile, gripa, anorexie - sub
forma de infuzie.
Uz extern:
- ulceratii suprainfectate, afte bucale sau genitale, stomatite si
balanite erozive, intepaturi de insecte, gonoree, leucoree, veruci
vulgare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu