Ardeiul gras, denumit uneori si ardei dulce
este disponibil intr-o varietate de culori - galben galben, rosu,
verde, violet si portocaliu. Aceasta leguma este originara din Mexic si
alte regiuni din America Centrala, de unde s-a extins in restul lumii,
in secolele 16-17.
Ardeiul gras este sarac caloric - 31 de kilocalorii la 100 de grame, bogat in vitamina C
- in ardeiul rosu, la cele mai inalte niveluri, 100 g ardei rosu
contine aproximativ 127.7 mg ceea ce inseamna ca acopera doza zilnica
recomandata, ba chiar si peste.
De asemenea, ardeiul gras contine
si cantitati semnificative de vitamina A, aproximativ 3131 UI sau 101%
din DZR la 100 gr. In plus, acesta contine flavonoizi antioxidanti, cum
ar fi alfa si beta caroten, luteina, zeaxanthina si criptoxantina.
Impreuna, aceste substante antioxidante din ardeiul gras ajuta la
protejarea organismului de efectele radicalilor liberi generate in
timpul stresului si in conditii de boala.
Beneficiile consumului de ardei gras
Arde caloriile
Ardei
gras rosu creste rata metabolismului. Capsaicina care este responsabila
de iuteala altor soiuri de ardei se gaseste aici in cantitati foarte
mici. Ardeiul gras creste metabolismul, fara a creste si ritmul cardiac
si tensiunea arteriala, spre deosebire de ardeiul iute. Prin urmare,
acest soi sprijina pierderea in greutate.
Suport pentru sistemul imunitar
Vitamina
C este vitala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos si pentru
construirea colagenului - proteina principala, structurata in organism,
necesara pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii,
organelor si oaselor.
Consumul de ardei gras reduce riscul de artrita si previne formarea cheagurilor de sange.
Previne cancerul
Betacarotenul
care se afla in ardeiul gras poate preveni aparitia anumitor tipuri de
cancer, precum cel mamar in cazul femeilor aflate inainte de menopauza.
Licopenul scade riscul aparitiei cancerului ovarian.
Bogat in antioxidanti
Ardeii
sunt surse excelente de vitamina A si C, doi antioxidanti care ajuta in
lupta impotriva radicalilor liberi. Alimentele bogate in antioxidanti
reduc inflamatia, previn artrita si bolile de inima. Antioxidantii sunt,
de asemenea, de ajutor in lupta impotriva unor forme de cancer,
cataracta, si astm.
Bun pentru ochi
Aceasta leguma contine luteina, care este buna pentru ochi. Luteina protejeaza ochii de cataracta si degenerescenta maculara.
Ajuta la absorbtia fierului
Ardeiul
rosu ofera aproape 300% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C
este esentiala pentru absorbtia fierului. Astfel, cei care sufera de un
deficit de fier ar trebui sa consume ardei rosu.
Detoxifiere
Ardeiul gras ajuta la decongestionarea mucoasei nazale si a plamanilor si la eliminarea toxinelor prin transpiratie.
Anti imbatranire
Consumul
de suc de ardei gras ajuta la inversarea semnelor de imbatranire,
gratie antioxidantilor. Ardeiul proteja pielea de radicalii liberi.
Sursa de vitamina B6 si magneziu
Combinatia
de vitamina B6 si magneziuduce la scaderea nivelului de anxietate.
Fiind un diuretic natural, vitamina B6 ajuta la reducerea balonarii si
previne hipertensiunea.
Intareste foliculii de par
Ardeiul
este benefic pentru par, deoarece este o sursa excelenta de vitamina C,
care este esentiala pentru sanatatea parului. Vitamina C ajuta la
absorbtia fierului, ceea ce inseamna ca exista suficient fier in
celulele rosii din sange pentru a transporta oxigenul la foliculii de
par. Vitamina C este, de asemenea, utilizata in formarea colagenului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu