Ceapa este o leguma nelipsita din bucatariile noastre. Ea contine glucide,
vitaminele A, B, C si E, numeroase oligoelemente precum sodiu, potasiu,
calciu, siliciu, iod, fosfor, carbon, clor, magneziu, zinc, cupru;
uleiuri volatile, lipide, proteine (in cantitati reduse), acid fosforic
si acetic, oxidaze si alte enzime, substante naturale cu proprietati
antiseptice.
Ceapa este un veritabil antibiotic, ea recomandandu-se si in uz extern, dar mai ales intern. Iata cum sa o preparati pentru a o putea folosi ca medicament:
Salata
Este forma ideala de consum pentru o persoana care vrea sa obtina
rezultate terapeutice de durata. O ceapa mare (minim 80 de grame) se
curata de coaja, se spala si se toaca marunt. Apoi se freaca putin cu un
varf de cutit de sare, se adauga suc de lamaie si patrunjel tocat
marunt dupa gust. Se consuma la o masa, doza fiind suficienta pentru o
zi.
Sucul proaspat
Se poate obtine astfel:
* cu masina de tocat carnea, filtrand prin tifon ceapa dupa ce a fost bine zdrobita si rezultand astfel un suc albicios
* cu o razatoare fina, prin care se da ceapa si apoi se stoarce prin tifon
* cu storcatorul electric centrifugal, obtinand un suc ceva mai
limpede si mai pur, intrucat pulpa este partial retinuta prin
centrifugare.
Indiferent de metoda prin care a fost obtinut, sucul de ceapa este
bine sa se consume proaspat, cate 20-50 ml in doza unica, administrata
inainte de masa.
Decoctul de ceapa
Se foloseste in afectiunile respiratorii si se consuma cat de
fierbinte se poate suporta. Iata reteta de preparare: se fierb la foc
mic doua cepe cu tot cu coaja, vreme de cinci minute, intr-o cana de
apa, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 10 minute, acoperind
vasul. Se strecoara si se administreaza cat de cald posibil, cu miere.
Siropul de ceapa
Se amesteca foarte bine 10 linguri de suc de ceapa cu 20 de linguri
de miere de salcam, dupa care se pune intr-un borcan la pastrare. Se
administreaza din acest preparat 2-3 lingurite, de trei ori pe zi.
Maceratul de ceapa in ulei
Doua cepe mari se taie marunt si se pun la macerat vreme de 6 zile,
intr-o cana de ulei virgin de masline (daca nu va permiteti, este bun
si cel de floarea-soarelui). Dupa macerare, preparatul se filtreaza prin
tifon si se pastreaza inchis ermetic. Se administreaza cate 3-4
lingurite pe zi.
Cataplasma cu ceapa
1-2 cepe se taie fin, se invelesc in tifon subtire si apoi se
aplica pe zona afectata, unde se tin vreme de 30-120 de minute. Este
bine ca peste cataplasma cu ceapa sa se puna si o folie de plastic,
pentru a impiedica evaporarea unor substante active, dar si pentru a
diminua.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu