joi, 28 august 2014

Superfructul Gâc, un fruct exotic

Seamănă cu o lămâie portocalie, alungită uşor ca o tărtăcuţă, cu coajă ţepoasă, dar moale, şi este studiat în ultima vreme de cercetători din toată lumea. Din primele descoperiri şi-a căpătat deja renumele de fructul din Rai sau superfructul Gâc!

Pentru că are un sezon de recoltare relativ scurt, cu vârfuri în decembrie şi în ianuarie, Gâc este, de obicei, servit la ocazii festive precum Anul Nou vietnamez, dar şi la nunţi. De curând, sucul din aceste fructe este comercializat şi în afara Asiei, ca o sursă importantă de fitonutrienţi, şi poate fi administrat chiar şi bebeluşilor.

Seminţele cresc acuitatea vizuală

La coacere, fructul devine portocaliu închis la exterior şi roşu în interior. În mod tradiţional a fost folosit doar ca aliment, dar mai târziu a fost inclus în medicina naturistă şi nutriţională locală, în diverse suplimente. În Vietnam se spune că membranele seminţelor ajută la ameliorarea uscăciunii ochilor, dar şi la sporirea calităţilor vizuale. Aceste proprietăţi se datorează vitaminei A care se găseşte în fruct, fiind binecunoscută de oftalmologi ca un puternic antioxidant, care ajută ochii să ţină la distanţă virusurile şi bacteriile. Este deja dovedită puterea de vindecare a sucului obţinut din fructul Gâc în numeroase afecţiuni oculare printre care conjunctivita, cataracta şi alte tulburări de vedere, scrie taifasuri.ro.

Conţine betacaroten de zece ori mai mult decât morcovul

La fel ca alte vegetale de culoare portocalie, şi fructele de Gâc conţin cantităţi importante de provitamina A sau betacaroten. Cercetările au arătat că acesta se asimilează mult mai repede decât aceeaşi substanţă provenită din alte alimente. Pentru a susţine această descoperire, un grup de copii a fost hrănit cu o farfurie cu orez care conţinea şi suc de Gâc. În urma testelor a ieşit la iveală că micuţii aveau un nivel mai ridicat de betacaroten în sânge decât cei care au consumat acelaşi element din alte surse. Proprietatea de absorbţie rapidă a provitaminei A este dată şi de conţinutul bogat de vitamina E ce facilitează absorbţia de substanţe nutritive liposolubile precum carotenoidele.

Previne Alzheimer

Informaţia vine tot de la cercetători, care declară că superfructul Gâc conţine de până la 70 de ori mai mult licopen decât roşiile. Substanţa este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor, este de culoare roşie şi are efecte antitumorale în cancerul la prostată, sân, vezica urinară, pancreas, plămâni, precum şi în cel de piele, ovarian, cervical, uterin şi intestinal. În acelaşi timp reduce riscul de ateroscleroză şi infarct miocardic cu până la 30 de procente. În plus, licopenul încetineşte procesul de îmbătrânire, iar oamenii de ştiinţă îl consideră un bun candidat pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer.

Folosit în medicina tradiţională din Asia

Folosit în medicina tradiţională din Asia de sute de ani, extractul din fructele de Gâc face minuni pentru creşterea şi dezvoltarea celor mici, deoarece conţine vitaminele A, E, D şi C şi poate fi administrat inclusiv bebeluşilor care au depăşit vârsta de 7 luni. Se recomandă, de asemenea, şi mămicilor în devenire, pentru a evita administrarea de vitamine sintetice în perioada sarcinii. Şi vârstnicilor le este de folos, mai ales dacă suferă de cataractă sau au ochii obosiţi sau iritaţi, boli de ficat, deficit imunitar, colesterol mare, afecţiuni cardiovasculare şi alte boli ale bătrâneţii.

Reduce durerile de cap

Unic printre alte fructe, Gâcul conţine o cantitate mare de acizi graşi care atrag şi dizolvă antioxidanţii, făcându-i mai uşor de absorbit în corp. O moleculă de betacaroten este capabilă să neutralizeze până la 20 de radicali liberi înainte de a fi distrusă, prin urmare un nivel ridicat de betacaroten înseamnă chiar protecţia antioxidanţilor cu funcţii mai importante, cum ar fi vitamina E. Cine doreşte să îşi menţină energia, vitalitatea, tinereţea şi imunitatea în faţa bolilor ar trebui să-l consume de două ori pe săptămână. Protecţia în faţa bolilor se datorează conţinutului ridicat de vitamina C, care la rândul ei neutralizează radicalii liberi şi ajută la absorbţia fierului, conţinut, de asemenea, de fructul Raiului. În plus, consumul său facilitează vindecarea, protejează pielea împotriva radiaţiilor UV, stabilizează presiunea arterială, facilitează funcţionarea corectă a metabolismului, reduce durerile de cap şi are un efect benefic asupra sănătaţii sexuale.

Chiar dacă este greu de găsit în stare proaspătă, se comercializează şi la noi sub formă de supliment alimentar, în capsule moi, dar şi sub formă de suc.

Pe site-ul unei cunoscute televiziuni de la noi a apărut informaţia conform căreia castravetele amar, este o specie înrudită cu fructul Gâc. Proprietăţile sale sunt de-a dreptul fabuloase şi i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să afirme că sunt foarte rar întâlnite împreună, în stare naturală, în alte legume sau fructe. În compoziţia sa au fost depistate varietăţi impresionante de vitamine şi minerale cum ar fi B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A şi minerale precum calciul, magneziul, potasiul, sodiul, fierul şi zincul. Conţinutul de grăsimi este foarte mic, dar se găsesc în schimb fibre alimentare şi carbohidraţi care îl fac esenţial în digestie. Denumit şi insulina naturală, este ideal pentru diabetici, deoarece are proprietatea de a echilibra nivelul zahărului din sânge. În prezent, este studiată utilitatea castravetelui amar în terapiile anti-HIV/SIDA, căci acest aliment întăreşte simţitor sistemul imunitar în faţa atacului virusurilor şi al bacteriilor. În România este cultivat de la sfârşitul anilor ’80, şi, până acum, în compoziţia lui s-au găsit 17 aminoacizi identici cu cei 18 existenţi în insulina naturală bovină.

Conform Departamentului pentru agricultură al SUA, Gâc conţine de 40 de ori mai multă zeaxantină (substanţă puternic antioxidantă) decât porumbul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu