duminică, 10 august 2014

Leacuri cu menta pentru multe probleme de sanatate

Vara este anotimpul potrivit să profităm de „răcoarea” pe care ne-o conferă preparatele şi remediile pe bază de mentă. Cu aroma sa inconfundabilă, menta este un aliat de nădejde în multe probleme de sănătate, cum sunt cele digestive şi respiratorii.
Ulei de mentă
Mod de preparare:
Ai nevoie de 250 ml ulei de floarea-soarelui şi de 5 linguri de frunze uscate de mentă. Amestecă ingredientele, pune-le într-o sticlă şi lasă la macerat 3 săptămâni, la loc cald. Apoi, strecoară şi păstrează uleiul în sticle închise la culoare.
Indicaţii:
• Dureri. Uleiul de mentă are proprietatea de a reduce inflamaţia, de a calma durerile de orice fel şi de a reduce riscul de infecţii. De aceea, dacă te doare capul, suferi de reumatism sau te-ai rănit, pune câteva picături de ulei de mentă pe zonele cu probleme. În cazul în care te-au ciupit ţânţarii sau vrei să te fereşti de insecte, masează-te cu ulei de mentă. Îţi va conferi o senzaţie de prospeţime şi de răcoare.
• Mătreaţă. Datorită proprietăţilor sale calmante, uleiul de mentă are efecte benefice în cazul scalpului cu mătreaţă. De asemenea, stimulează creşterea părului şi-i conferă strălucire şi prospeţime. Aplică pe pielea capului câteva picături de ulei, masează şi lasă să acţioneze aproximativ 40 de minute, apoi clăteşte cu şampon şi apă caldă.
• Depresie. Cu un efect răcoritor şi plin de prospeţime, uleiul de mentă stimulează activitatea mentală, combate stările de depresie şi anxietate şi creşte capacitatea de concentrare. Pune 15-20 de picături de ulei de mentă în cada cu apă şi relaxează-te timp de 30 de minute.
Infuzie combinată de mentă
Mod de preparare:
Pune la înmuiat, peste noapte, 4-5 linguriţe de plantă proaspătă zdrobită în 200 ml apă rece. Filtrează amestecul a doua zi, iar planta înmuiată pune-o într-o cană de 200 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat aproximativ 20 de minute, apoi strecoară. Amestecă cele două extracte (rece şi cald).
Indicaţii:
• Gastrită. Datorită propietăţilor antiiflamatorii, infuzia combinată de mentă este recomandată celor care suferă de gastrită. Aceasta reduce arsurile şi calmează durerile. Se bea câte un litru de infuzie pe zi, timp de 3 săptămâni.
• Greaţă şi vomă. Stările de greaţă şi vomă pot fi combătute cu infuzia combinată de mentă. Se administrează câte un litru de infuzie pe zi, în 6 reprize.
Ceai de mentă
Mod de preparare:
Peste 250 ml apă clocotită pune 1 linguriţă de plantă şi lasă la infuzat 20 de minute. Ceaiul de mentă se bea cald. 
ndicaţii:
• Diaree. În cazul problemelor cauzate de diaree, bea câte o cană cu ceai de mentă de 2 ori pe zi, până dispar simptomele neplăcute.
• Ulcer. Mentolul din compoziţia mentei are efect de calmare a mucoasei gastrice. Este eficient atât în tratarea, cât şi în prevenirea ulcerului.
• Migrene. Menta calmează durerile şi stările de greaţă cauzate de migrenă. Se bea câte un litru de ceai pe zi, în mai multe reprize.
E contraindicată copiilor şi femeilor însărcinate
Planta are propietăţi calmante, cicatrizante şi antibacteriene şi, încă din cele mai vechi timpuri, a fost apreciată pentru aroma inconfundabilă şi pentru efectele sale terapeutice. Romanii foloseau menta pentru îmbunătăţirea digestiei, pentru a reîmprospăta respiraţia şi în mâncăruri, iar grecii o utilizau ca odorizant şi în băile de relaxare.
Considerată adjuvant în multe afecţiuni, menta are şi contraindicaţii. Dacă suferi de constipaţie cronică, atunci renunţă la remediile cu mentă. De asemenea, planta este interzisă femeilor însărcinate şi care alăptează. Uleiul esenţial de mentă este contraindicat copiilor, pentru că poate provoca reacţii alergice. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu