sâmbătă, 16 august 2014

Intepaturi de tantar, leacuri naturale

Otet 

Daca nu dispunem de uleiuri, otetul poate fi aproape la fel de util. Este bun orice otet, dar ar fi de preferat otetul de mere, fiind mai putin acid. Se inmoaie un tampon de bumbac in otet, se aplica pe intepatura si gata. In cazul cand sunt multe intepaturi pe corp, se poate face o baie partiala, cu trei cesti de otet, turnate in apa din baie.

Miere

Mierea are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene, utile in cazul muscaturilor de tantar. Se aplica miere fluida, folosind un tampon de vata si se acopera cu leucoplast. Daca mierea din casa este cristalizata, se fluidizeaza prin incalzire. Dupa 2-3 ore, se scoate si se spala. Dar atentie mare: daca mierea este falsificata cu zahar, nu numai ca nu ajuta, ba chiar strica. Deci mierea trebuie sa fie de la sursa sigura.

Bicarbonat de sodiu

Se dizolva o lingurita de bicarbonat intr-o jumatate de pahar de apa si se aplica pe intepatura cu ajutorul unui tampon, timp de o jumatate de ora. Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic usor alcalin, care influenteaza asupra inflamatiei, prin neutralizarea pH-ului pielii.

Busuioc si menta

Ambele plante produc un efect asemanator uleiurilor esentiale, dar se folosesc direct frunzele, care se zdrobesc intre degete si se aplica pe intepatura. Eventual, se acopera cu un leucoplast. Efectul benefic asupra pielii provine de la timol si camfor, doi compusi care reduc pruritul.

Lamaie

Lamaia are proprietati antipruriginoase si antibacteriene. Se aplica direct pe intepatura suc de lamaie proaspat stors, coaja de lamaie rasa fin sau amandoua. O singura remarca: lamaia nu se apliica pe piele sub efectul razelor solare. Ca urmare, este de dorit ca tratamentul sa se faca numai in casa. 


Gheata 

Gheata, aplicata imediat dupa impunsatura, provoaca o anesteziere locala a nervilor care produc senzatia de mancarime. Este suficient sa scoti un cubulet de gheata din frigider si sa-l tii pe locul intepat cateva minute. Mancarimea dispare, iar cubulete de gheata se gasesc totdeauna in congelator - daca nu se gasesc, inseamna ca nu-i gospodina buna.

Uleiuri esentiale

In ciuda denumirii pretentioase, uleiurile esentiale sunt substante aromatice usor de procurat din comert. In cazul de fata, cel mai indicat este uleiul din arbore de ceai, folosit frecvent in dermatologie. Are un puternic efect antibacterian si antiviral, care previne infectarea la locul intepaturii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu