sâmbătă, 2 august 2014

Branza o sursa importanta de vitamine

Branza este unul dintre alimentele de baza ale omului. Branza contine grasimi, are calorii, dar cu toate acestea este un aliment foarte sanatos. Iata tot ceea ce trebuie sa stii de spre branza:

Nu branza este problema, ci cata branza mananci. Daca alegi o pizza cu trei feluri de branza, de trei ori pe saptamana, este foarte mult, si ai toate sanasele sa acumulezi kilograme in plus, dar daca alegi o felie de branza la masa de dimineata, este perfect.

Cedar, feta, mozzarella, branza simpla de vaci sau parmezan, dar si multe alte tipuri de branza au in comun o serie de caracteristici care le recomanda in dieta sanatoasa. Branza este o excelenta sursa de calciu, iar acest mineral este esential pentru oase sanatoase. Calciul din branza vine la pachet cu vitamina D ceea ce face ca absorbtia acestuia sa fie garantata. Branza este o sursa sanatoasa de proteine de calitate care, in plus, sunt bogate in aminoacizi esentiali pe care organismul nu-i poate produce.

Branza este si o sursa importanta de vitamine, mai ales din grupul celor liposolubile. La loc de cinste se numara vitamina A unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Branza are si o doza importanta de vitamina B2 si poate completa o parte din cerintele de vitamina D ale organismului.

Nutritionistii sustin ca jumatate din proteinele necesare zilnic, intr-o dieta echilibrata, ar trebui sa provina din surse animale (lapte, oua, branza, si nu neaparat carne), iar restul din surse vegetale. Sa mai spunem ca circa 50 de grame de branza furnizeaza aceeasi cantitate de proteine ca si 50 de grame de peste.

In ceea ce priveste cantitatea de grasimi si caloriile lucrurile variaza destul de mult. In circa 50 de grame de branza Cedar sunt 9,2 grame de grasime, dar in aceeasi cantitate de branza feta sunt doar 5 grame. Solutia este sa citesti etichetele si sa alegi branza si in functie de numarul de calorii. Astfel 50 de grame de Cedar contin 130 de calorii, dar aceeasi cantitate de feta doar 70 de calorii.

Gust si aroma - Fie ca este tare sau moale, de capra, oaie, vaca sau bivolita, fermentata sau nefermentata, imbogatita cu mucegaiuri nobile, simpla sau afumata, branza este un aliment care se potriveste tuturor gusturilor si care trebuie sa faca parte din dieta de fiecare zi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu