luni, 9 iunie 2014

Secretul dintilor frumosi

Specialiştii în sănătate orală au stabilit cinci grupe mari de alimente care ar trebui evitate pentru menţinerea unui zâmbet strălucitor 
Unul dintre secretele unui zâmbet sănătos constă în adoptarea unei diete alimentare corecte, care ne ajută să ne păstrăm zâmbetul strălucitor şi gingiile sănătoase. Potrivit specialiştilor, un regim alimentar echilibrat, bogat în substanţe nutritive precum vitamina C, vitamina D şi calciul, este esenţial pentru sănătatea dinţilor. Astfel, au fost identificate cinci grupuri principale de alimente ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă şi strălucitoare. În primul rând, băuturile dulci. Atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi, care demineralizează smalţul dentar şi permit formarea cariilor. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv sucurile proaspete din fructe, constau aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate (carbogazoase), concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult. Mai apoi, fie că vorbim despre bomboane sau prăjituri, dulciurile au, în mod obişnuit, o mare concentraţie de zahăr rafinat, ceea ce duce la creşterea considerabilă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, şi în special cele gumate, precum jeleurile şi rahatul, sunt cele mai periculoase. Alimentele bogate în amidon sunt a treia grupă dăinătoare, dat fiind că amidonul este un component al alimentelor care ridică foarte mult concentraţia de acid din cavitatea orală. Se găseşte din belşug în pâine, produsele de patiserie, pastele făinoase, orez şi cartofi. Cu cât amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atât va provoca un nivel mai mare de acizi în gură. De asemenea, amidonul negătit din legume nu pune în pericol smalţul dentar. Cerealele pentru micul dejun sunt de asemenea nocive, datorită amestecului de zahăr şi amidon din compoziţie. La fel ca şi în cazul produselor de patiserie, acestea sunt lipicioase şi aderă de dinţi, funcţionând ca un magnet pentru placa bacteriană. Ultimele pe listă sunt cafeaua, ceaiul şi vinul roşu. Dacă sunt îndulcite, aceste băuturi ridică nivelul de acizi din gură, slăbind smalţul dentar. Sorbirea lor lentă le face şi mai periculoase, deoarece determină valori ridicate ale acizilor pentru o lungă perioadă de timp. Nu în ultimul rând, aceste băuturi pătează dinţii.
Un regim alimentar echilibrat şi bogat în substanţe nutritive precum vitamina C, vitamina D şi calciul este esenţial pentru sănătatea dinţilor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu