vineri, 9 mai 2014

Capsunile previn bolile de inima

Capsunile sunt folosite ca ingredient-vedeta in inghetata, gemuri, siropuri, cocktail-uri, prajituri sau pot fi consumate pur si simplu proaspete, avand un gust racoritor si dulceag.

Ca o curiozitate, stiai ca aceste fructe fac parte din familia trandafirului si ca sunt singurele fructe care au seminte la exterior?
In comparatie cu merele, portocalele sau bananele, capsunile au cel mai mare continut de nutrienti, printre acestia numarandu-se vitamina C, potasiul, folatii, fibrele si antioxidantii.

O portie de 140 de grame de capsuni are doar 50 de calorii si circa 3 grame de fibre, majoritatea solubile, ceea ce face din aceste fructe aliati imbatabili contra kilogramelor in plus. De asemenea, fibrele ajuta la reducerea colesterolului si la prevenirea constipatiei.

Dar sa vedem care sunt beneficiile capsunilor pe larg in cele ce urmeaza:

Intaresc imunitatea – datorita continutului crescut de vitamina C (o portie are 100% vitamina C din doza zilnica recomandata), care protejeaza organismul de infectii. Capsunile sunt recomandate indeosebi primavara, atunci cand temperaturile oscileaza si exista riscul crescut de viroze respiratorii, insa cum acestea nu se gasesc in forma proaspata decat spre sfarsitul lunii mai, putem sa dam o raita la supermarket pentru o portie de capsuni congelate.

Previn bolile de inima – nu degeaba au capsunile forma dragostei! Flavonoidele si antioxidantii care se regasesc din belsug in capsuni au rolul de a preveni acumularea de colesterol pe vasele de sange, care pot obstructiona circulatia sanguina. De asemenea, aceste substante au proprietati antiinflamatorii care au efect miraculos in ameliorarea simptomelor de gastrita.

Previn constipatia si diabetul – cantitatea mare de fibre din capsuni ajuta la motilitatea intestinala, favorizand eliminarea toxinelor. In plus, fibrele ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, capsunile devenind astfel cei mai buni prieteni ai bolnavilor de diabet. Iar indexul glicemic al capsunilor este de doar 40, fiind astfel ideale in curele de slabire.

Combat cancerul - antioxidanti precum luteina sau zeaxantina prezenti in capsuni ajuta la incetinirea ritmului de crestere a celulor canceroase, oprind astfel evolutia cancerului.

Ajuta la slabire – au foarte putine calorii si multe fibre care te ajuta sa mentii senzatia de satietate, astfel incat sa nu mai mananci in cantitati mari si sa faci alegeri nesanatoase, bogate in calorii. Mai mult decat atat, vitamina C stimuleaza metabolismul, care ajuta la arderea rapida a caloriilor.

Previn accidentele vasculare - antocianii si quercitina, antioxidanti puternici pe careii gasim in capsuni, pot preveni formarea cheagurilor de singe, care sunt principalii factori de risc in aparitia atacului cerebral. De asemenea, continutul crescut de potasiu din capsuni a fost asociat cu un risc mai mic de accident vascular. 

Excelente pentru gravide – desi par simple mofturi, capsunile cerute de gravide in timpul sarcinii au o logica. Aceste fructe sunt bogate in folati, substante de care fatul are foarte mare nevoie pentru dezvoltarea cerebrala si a maduvei spinarii. In plus, acidul folic din capsuni poate preveni anumite anomalii congenitale care pot surveni la nastere.

Amelioreaza astmul si alergiile - datorita proprietatilor antinflamatoare ale quercitinei, un compus care se regaseste in cpapsuni. Simptome precum curgerea nasului, ochii iritati si urticaria sunt ameliorate.\

Alunga depresia - folatii din capsuni tin sb control nivelul de homocisteina, substanta care in exces poate interfera cu productia de hormoni ai fericirii (serotonina, dopamina si norepinefrina), care sunt responsabili cu buna-dispozitie, odihna si apetitul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu