luni, 14 octombrie 2013

Diamante lichide pe planetele Saturn si Jupiter

În atmosfera planetelor Saturn şi Jupiter s-ar putea forma diamante care cad în ploaie pe suprafaţa acestora.
Cercetătorii americani spun că în atmosfera planetelor Saturn şi Jupiter s-ar putea forma diamante care cad în ploaie pe suprafaţa acestora, potrivit unui studiu prezentat în timpul unei conferinţe care a avut loc în oraşul Denver.
Diamantul face parte dintre cele mai dure materiale care se găsesc pe Terra. Este un mineral care se formează când carbonul este supus unor condiţii specifice şi extreme - în mod normal, la temperaturi care depăşesc 1.100°C şi la presiuni de minimum 4,5 gigapascali.
Cercetătorii americani au studiat, prin intermediul experimentelor de laborator şi programelor computerizate, modul în care carbonul se comportă în astfel de condiţii şi au comparat informaţiile obţinute cu observaţiile făcute recent la nivelul planetelor Saturn şi Jupiter. Ei au ajuns la concluzia că cele două planete întrunesc condiţiile necesare formării diamantelor, pornind de la metanul care se găseşte în atmosfera lor şi de la furtunile care le "mătură" solul.
Totuşi, diamantele nu rămân în această stare la suprafaţa lui Saturn şi Jupiter, formând un uriaş ocean de "diamante lichide" din cauza temperaturilor existente la nivelul solului.
Unii specialişti pun însă sub semnul întrebării rezultatele acestui studiu, spunând că, deşi teoretic s-ar putea forma diamante pe Saturn şi Jupiter, acest lucru nu înseamnă că procesul are loc în realitate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu