joi, 24 octombrie 2013

Coaja de portocala, intrebuintari

Obişnuim să aruncăm cojile de portocală, pe care le considerăm simple "ambalaje" pentru delicioasele feliuţe de fruct din interior. Însă, iată 10 idei pentru a folosi aceste coji în locuinţă şi în grădină.
"Soluţie" împotriva ţânţarilor -  Dacă frecăm o coajă de portocală proaspătă (neuscată) de piele, cu faţa exterioară, ne protejăm de înţepăturile ţânţarilor.

Ţin furnicile la distanţă - Pur şi simplu plasăm coji de portocali în zonele în care observăm furnici. Insectele nu vor mai apărea pe acolo.

Ţin pisicile la distanţă - Poţi pune coji de portocală în jurul casei pentru a ţine departe pisicile din vecini.

Ghiveci pentru plante - Trebuie doar să avem grijă să desfacem o jumătate de coajă fără să o rupem. Apoi, facem o mică gaură în partea inferioară, pentru scurgere, şi umplem "ghiveciul", pe jumătate, cu pământ de flori.

Aprindere focului - Poţi folosi coji uscate pentru a aprinde focul. Uleiurile din coji sunt inflamabile.

"Odorizant" pentru locuinţă - Punem la fiert cojile de la o portocală într-un vas de aluminiu, alături de 2 ceşti de apă. Lăsăm să fiarbă la foc mic timp de câteva ore.

"Odorizant" pentru şifonier - Se umple un mic săculeţ textil cu coji uscate de portocală şi se agaţă în interiorul şifonierului.

Hrănitor pentru păsări - Se decojeşte cu atenţie portocala, astfel încât să păstrăm măcar jumătate de coajă intactă, fără rupturi. Facem două mici găurele în laterale şi introducem un snur. Punem hrană pentru păsări înăuntru şi agăţăm "hrănitorul" într-un copac.

Pentru un frigider frumos mirositor. - Într-o jumătate intactă de coajă se pune sare. Punem coajă umplută cu sare într-un bol, pe care îl punem în frigider.

Anti-melci - Aruncă coji de portocală pe sol pentru a ţine la distanţă melcii de grădină. Folosiţi cu încredere acest sfat mai ales în grădina de varză, cultură extrem de afectată de melci.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu