miercuri, 4 septembrie 2013

Zmeura un fruct mic dar cu vitamine multe

Cu o culoare roşie vibrantă, un gust rafinat şi delicat, zmeura este o sursă puternică de vitamine, minerale şi antioxidanţi cu reale beneficii pentru întregul organism, iar consumul zilnic al acestor fructe ne poate feri de numeroase probleme de sănătate cum ar fi cancerul, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare şi infertilitatea.

Iată  5 motive pentru care ar trebui să consumăm frecvent zmeură:

Ajută în procesul de slăbire

Zmeura este săracă în grăsimi şi calorii şi bogată în fibre, ceea ce o face esenţială în alimentaţia zilnică. Zmeura este foarte săţioasăşi ajută la prelungirea procesului de digestie, astfel că nu vei resimţi foamea la scurt timp după ce tocmai ai mâncat. De asemenea, fibrele insolubile ajută la menţinerea greutăţii corpului iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime şi prevenind astfel instalarea unor afecţiuni severe.

Reduce riscul de cancer

Zmeura conţine de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât roşiile. Nivelul crescut de antioxidanţi din aceste fructe ajută la lupta împotriva cancerului,  protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele instabile, numite şi radicali liberi. Acestea conţin, de asemenea, acid elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.

Creşte fertilitatea

Studiile recente arată că un consum regulat de zmeură creşte şansele de fertilitate atât la femei cât şi la bărbaţi. Nivelul crescut de vitamina C şi magneziu este esenţial pentru fertilitatea femeilor şi bărbaţilor. Antioxidanţii din zmeură protejează sperma, ajută procesul de concepţie şi reduce riscul avortului spontan.

Încetineşte îmbătrânirea tenului

Antioxidanţii din zmeură încetinesc procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi din corp. Antocianinele, coloranţii care dau coloarea roşie zmeurei, pot, de asemenea, să confere strălucire pielii. În plus, ei stimulează producerea colagenului oferindu-vă un ten frumos şi elastic, împiedicând astfel apariţia ridurilor de expresie. Mai mult decât atât, antocianinele ajută la eliminarea bacteriilor şi a ciupercilor care se pot dezvolta pe suprafaţa pielii, prevenind infecţiile şi apariţia coşurilor.

Luptă împotriva depresiei

Zmeura este bogată în vitamina B şi acid folic. O mână plină de zmeură te poate scoate din starea de disconfort  emoţional instant. De asemenea, datorită conţinutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic şi menţine tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul şi magneziul ajută la producerea globulelor roşii, ţin la distanţă anemia şi previn oboseala în exces..
Nutrienţii denşi din fructe ajută şi la îmbunătăţirea vederii, reduce inflamaţiile gastrice şi ajută digestia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu