duminică, 29 septembrie 2013

Sfaturi prin care putem sa ne controlam visul

Când dormim, trupurile noastre fac tot posibilul să rămână în lumea somnului. Drept urmare, în loc să ne trezească, stimulii exteriori (mirosuri, sunete, senzații) sunt încorporați de multe ori în visurile noastre.

Influențarea visurilor cu ajutorul stimulilor exteriori nu este un fenomen benefic pentru organism, pentru că visurile naturale (cele care nu sunt condiționate de ce se întâmplă în jurul tău), te ajută să procesezi gândurile și sentimentele pe care le ai. Prea multe interferențe pot perturba mesajul pe care creierul tău în starea de visare încearcă să ți-l transmită. Iată cele mai des întâlnite 5 lucruri care îți influențează visurile:
1. Sunetele
Sunetele din lumea reală își pot face foarte ușor loc în lumea visurilor, iar o aplicație de iPhone pretinde chiar că poate influența conținutul visurilor cu ajutorul sunetelor pe care le redă. Specialiștii nu recomandă însă ca o astfel de activitate să devină un obicei, deoarece interferează cu sarcinile cognitive pe care visurile încearcă să le îndeplinească. Din când în când e însă acceptabil să te folosești de sunete pentru a avea un vis uimitor, fie că vrei să ajungi pe o plajă exotică sau să zbori.
2. Mirosurile
Într-un studiu din 2008, cercetătorii germani au declanșat fie un miros plăcut (de trandafiri), fie unul neplăcut (ouă stricate), în timp ce mai multe femei se aflau în etapa REM a somnului, cea în care se produc visurile. Când s-au trezit, participantele la experiment au fost rugate să-și descrie visurile. Așa cum era de așteptat, trandafirii au declanșat visuri frumoase, iar ouăle stricate coșmaruri. Așa că dacă vrei să ai un somn de calitate, plăcut și odihnitor, asigură-te că în camera în care dormi există un miros încântător.
3. Medicamente și vitamine
O mulțime de mediamente pot afecta etapa REM a somnului, ceea ce conduce la visuri extrem de haotice. De asemenea, studiile au arătat că plasturii și guma de mestecat Nicorette, destinate celor care vor să se lase de fumat, produc visuri foarte intense. Anti-depresivele și vitamina B6 îi ajută pe oameni să-și amintească visurile cu mai multă ușurință.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu