joi, 12 septembrie 2013

Pisicile se pricep cel mai bine la dormit?

O pisica doarme, zilnic, intre 12 si 16 ore. Si doarme bine! Din obiceiurile pisicilor cu privire la odihna avem si noi, oamenii, multe de invatat!

Cu cele 12-16 ore de somn pe zi, o pisica doarme de doua ori mai mult de majoritatea mamiferelor si, bineinteles, decat oamenii. De ce dorm atat de mult? In primul rand, pentru ca pot. Pisicile sunt, in esenta, niste pradatori cu destul de putini inamici naturali, fapt ce inseamna ca-si duc vietile relativ linistite (daca au acest noroc).
Cu cat sunt mai linistite, avand adapost si mancare, cu atat dorm mai bine. De altfel, asta este prima lectie despre somn oferita oamenilor de catre pisici: daca ai o anumita siguranta, chiar si temporara, poti dormi fara griji.
In ceea ce ne priveste, la noi lipsa de somn sau calitatea proasta a somnului este adesea legata dwe hiperactivitate, o stare generata de nelinistile si grijile de zi cu zi care atenteaza, astfel, la siguranta noastra psihologica.
Dar a te simti in siguranta si protejat nu presupune sa negam realitatea zilnica, grijile profesionale, familiale sau financiare, ci a ne asigura starea psihica necesara pentru o buna odihna care sa ne ajute sa facem fata provocarilor de zi cu zi.
O alta lectie pe care oamenii o au de invatat de la pisici este vigilenta lor mintala si fizica. Atunci cand nu dorm, sunt vesnic atente la ce se intampla prin jurul lor si gasesc orice fel de obiect banal pe care sa-l tranforme, in mintea lor, in prada si sa-l vaneze. Astfel, pana si o pisica ce traieste intr-un apartament face miscare, spre deosebire de noi, oamenii, care stam in fund la birou si apoi lancezim pe canapea acasa, in fara televizorului. Nu toti oamenii, dar o mare parte!
Starea de agitatie si vigilenta a pisicii ii protejeaza sistemul cardiovascular si favorizeaza somnul adanc. Multi dintre noi nu dormim bine tocmai pentru ca nu facem suficienta miscare, nu consumam energia introdusa in organism si nici nu eliminam tensiunile acumulate zilnic prin exercitii fizice.
O alta trasatura interesant a pisicii tine de fiinta ei crepusculara: mai exact, o felina este activa fie seara, la apusul soarelui, fie dimineata, la rasarit. Indiferent de cat doarme, atunci cand rasare sau apune soarele, o pisica devine alerta, comparativ cu oamenii care, dimineata, trecem prin rasarit dormind. Faptul ca noi nu respectam legile naturii cum sunt rasaritul si apusul ne face sa fim, cumva, anacronici cu realitatea fizica din jurul nostrul. Aceasta anacronie ne creste riscul de a suferi de insomnie, problema cu care o pisica sanatoasa nu ne confrunta niciodata.
Sursa http://lyla.ro/sanatate/ce-ne-pot-invata-pisicile-despre-adevaratul-somn-odihnitor/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu