Nokia va iesi de pe piata telefoanelor mobile, divizie care va apartine Microsoft. Tranzactia este estimata la 5,44 de miliarde de euro, dintre care 3,79 de miliarde de euro pentru divizia de telefoane si 1,65 de miliarde de euro pentru patente.
Marca Nokia va supravietui. Microsoft a incheiat un acord de licentiere pe 10 ani cu grupul finlandez pentru utilizarea marcii Nokia in ceea ce priveste telefoanele mobile existente si cele care vor fi dezvoltate in urmatoarea perioada. Dar, Nokia nu are dreptul de a utiliza marca la niciun dispozitiv mobil pana la finele anului 2015.
De-acum inainte, compania finlandeza se va rezuma la operatiunile din zona echipamentelor pentru retele de telecomunicatii, servicii de navitatie si tehnologii avanste. Grupul a convenit in luna iulie preluarea, pentru 1,7 miliarde euro, a participatiei detinute de grupul german Siemens la compania mixta Nokia Siemens Networks, producatoare de echipamente de retea. Divizia a fost redenumita Nokia Solutions and Networks si concureaza cu nume precum Ericsson, Huawei si ZTE, scrie incont.ro.
Tranzactia cu Microsoft, care va fi achitata in cash, nu include serviciul de geolocatie si navigatie HERE, unul dintre principalele atuuri ale companiei finlandeze. Astfel, serviciul de harti va fi licentiat catre Microsoft in regim similar portofoliului de brevete.
Nokia a fost infiintata in 1871, iar numele sau are legatura cu raul Nokianvirta. De la inceputurile sale si pana acum, compania a produs hartie, cauciucuri, cizme de cauciuc si cabluri.
Nokia a creat primul telefon mobil in anul 1987, denumit Mobira Cityman. Telefonul a fost poreclit mai tarziu "Gorba", dupa aparitia unei fotografii in care fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov folosea terminalul finlandez. Dispozitivul avea o greutate de 800 de grame si un pret de 24.000 marci finlandeze, echivalentul curent a 4.650 euro.
In 1992, Nokia a vandut afacerile care nu aveau legatura cu telefonia mobila si a lansat primul telefon GSM. Cel mai mare succes al companiei a fost Nokia 1100, lansat in 2003, care s-a vandut in 250 milioane de unitati si este pana in ziua de azi cel mai de succes produs electronic de consum la nivel mondial.